Slovenija
18688 ogledov

Neznosna vročina: Od domačih ventilatorjev v bolniških sobah do nabirk za klime

Bolniška postelja Saša Despot
Večina slovenskih bolniških sob še zdaleč ni hlajenih in tako neznosnost vročine leto za letom občutijo pacientke in pacienti v starejših stavbah bolnišnic, ki še vedno nimajo dobro urejenega hladilnega sistema.

Ko so se v četrtek, 3. avgusta 2017, zunaj temperature bližale 40 stopinjam Celzija so na Oddelku za patološko nosečnost v najvišjem, četrtem nadstropju, kjer nosečnice lahko bivajo tudi več tednov, v sobah izmerili okoli 29 stopinj Celzija. Najvišja temperatura, ki so jo izmerili pri varuhu človekovih pravic, kjer v času visokih temperatur, opravljajo kontrolne meritve temperatur v državnih ustanovah, je bila v tem nadstropju v ambulanti, in sicer 30 stopinj.

Ob tem so pacientke povedale, da se do večera zaradi popoldanskega sonca še bolj segreje. Zaposleni se sicer trudijo, da bi zagotovili čim bolj ugodne pogoje za bivanje in delo, nadaljujejo pri varuhinji Vlasti Nussdorfer, a to žal ni vedno mogoče. Pomagajo si z jutranjim prezračevanjem sob in celodnevno zatemnitvijo oken. Ena pacientka je imela ta dan v sobi svoj ventilator.

"Ne morem verjeti, ravno tako je, kot je bilo pred 19 leti," se je ob opisanih razmerah spomnila sodelavka Žurnal24, ki je opisala, da so se tudi takrat hladile s hladnimi prhami in ventilatorji, ki so jim jih prinesli sorodniki. "Dan D" in prehod na drug oddelek pa sta po njenih besedah prinesla vsaj kratkotrajno osvežitev od avgustovske pripeke.

Takšno stanje sicer traja že tri desetletja ...

Sistem klimatizacije v porodnišnici je še zdaj namreč iz časa izgradnje klinike, in kot priznavajo vodilni na UKC Ljubljana, ne zagotavlja ustreznih pogojev ob najvišjih temperaturah. Lani so enega od dveh hladilnih agregatov zamenjali, predvideni pa naj bi bili tudi kratkoročni ukrepi na sistemu klimatizacije. Za kakšen ukrepe gre, na UKC Ljubljana, niso pojasnili.

Na Jesenicah klima prej izjema kot pravilo, v Novi Gorici do klime preko donacij

Ob vročinskih valih pa ni nevzdržno le v porodnišnicah. Tako v UKC Ljubljana kot tudi v UKC Maribor je približno tretjina prostorov neklimatiziranih. Še huje pa je v skoraj 70 let stari stavbi Splošne bolnišnice Jesenice, kjer ima prezračevanje in klimatizacijo urejen le operacijski blok in urgentni center - gre za slabo desetino prostorov.

Ugotavljamo, da so razmere neprimerne za vse, tako za pacientke in za osebje. Glede na to, da lahko pričakujemo vedno več zelo vročih poletij, menimo, da bi bilo potrebno pristopiti k ukrepom, ki bi dolgoročno pripomogli k izboljšanju bivalnih in delovnih pogojev. Zato bomo na vodstvo ustanove in Ministrstvo za zdravje naslovili pismo, v katerem ju bomo pozvali k čimprejšnjemu ukrepanju.

Varuh človekovih pravic

V Novi Gorici pred naslednjim letom računajo na nujno obnovo, saj se s povišanimi temperaturami v poletnem času spopadajo že nekaj let zaporedoma. "Ker je bila načrtovana energetska sanacija, nismo pristopili lokalno, temveč načrtovali generalno obnovo ohlajevanja s klimati," je pojasnila direktorica Splošne bolnišnice Nova Gorica Nataša Fikfak, a dodala, da žal do danes k tej rešitvi še niso pristopili. Za energetsko sanacijo bi potrebovali okoli pol milijona evrov, do takrat pa so zaposlenim izdali navodila glede prezračevanja, dodatnimi klimatiziranimi prostori v višjih nadstropjih in nekaj prenosnimi klimatskimi napravami za zaposlene.

Darovalci pa so novogoriški bolnišnici omogočili klimatizacijo oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori ter paliativnega oddelka.

Začasni split sistemi, dokler ne bo denarja za energetsko sanacijo ...

Na starih zgradbah tako v Ljubljani, kot na Jesenicah rešujejo z lokalnimi split sistemi, kjer je sistem sestavljen iz ene zunanje in več notranjih enot, a kot dodajajo vsi sogovorniki, takšne rešitve za bolnišnico niso idealna rešitev. "So pa izhod v sili, dokler ne bomo imeli več sredstev za celovite rešitve," pravijo v Ljubljani. Podobno klimatske naprave glede na sredstva postopoma dodajajo tudi v Jesenicah - trenutno imajo 79 split naprav -, a dodajajo, da gre le za začasen ukrep, dokler ne bodo zagotovili 3,5-milijonske energetske sanacije.

Energetsko sanacijo stavbe so sicer že leta 2012 izvedli v Mariboru in kot dodajajo, je to pripomoglo, "da je poleti manj vroče, pozimi pa je izguba toplote manjša".

V bolnišnicah v Murski Soboti in Celju se na naša vprašanja glede soočanja z vročino niso odzvali.

Kljub nevzdržnim razmeram, v nekaterih starejših stavbah brez ustreznega hlajenja, pritožb praktično ni. "Doslej pravzaprav še nisem prejela nobene pritožbe glede vročine," nam je povedal zastopnica pacientovih pravic na območju Maribora in Ptuja Adela Postružnik in dodala, da se povečini v bolnišnicah zavedajo težav in jih skušajo omiliti.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Leon
    Leon 16:55 09.avgust 2017.

    Vsem ,ki vidijo neke rdeče ali bele utvare krive za stanje v državi so podlegli politiki zavajanja ali delitve in vladanja nad ljudstvom hlapcev ...........OVAC !

  • McClain 13:34 09.avgust 2017.

    in kako naj bo drugače, če ves denar pobira , zvečina zelo leva elita. Milojka jim sam lojtro drži.

  • maresem 13:31 09.avgust 2017.

    A komu še ni jasno, da živimo v gnili skorumpirani mafijski državi, ki jo vodi bivša rdeča golazen iz podzemlja. Ovce pa še vedno meketajo in jim ploskajo - nekatere. K sreči jih je vedno manj.

Sorodne novice