Slovenija
47 ogledov

Ni nevarnih psov, so samo nevarni lastniki

Žurnal24 main
Z dreserjem Brankom Pircem smo se pogovarjali o psih, vzrokih njihovih napadov, njihovi vzgoji in ravnanju z njimi. Na koncu smo preverili, kaj o tem pravi zakon o zaščiti živali.

V zvezi z nedeljskim napadom psa v Radovljici smo se po odgovore obrnili na dreserja in lastnika pasjega centra Branka Pirca, ki je na vprašanje zurnala24.si, ali res obstajajo določene pasme, ki so že po naravi napadalnejše, odgovoril, da je napadalnost vedno odraz vzgoje psa s strani lastnika. Tudi glede statistično nevarnejših pasem se Pirc ni želel opredeliti in je iz lastnih izkušenj pojasnil, da psi po naravi nikoli niso nevarni, ampak je njihova morebitna napadalnost izraz razmer, v katerih so se znašli. Tako je navedel, da v svoji dolgoletni karieri še ni naletel na pse, napadalne same po sebi, temveč je napadalnost vedno posledica človeškega faktorja, kot sam pravi.

"Vzgajajmo ga od dneva, ko smo ga dobili"
Glede vzgoje psa nam je Pirc pojasnil, da je psa najbolje začeti vzgajati od dneva, ko smo ga dobili. Priporočljivo je, da ga ne vzgajajamo sami, temveč ga raje zaupamo profesionalni ustanovi, kot so različni tečaji ali društva, ki nam zagotavljajo vse pogoje za pravilno socializacijo psa v urbano okolje, za vaje poslušnostiin tako dalje. Poleg tega nam ponujajo strokovne nasvete, s katerimi psa primerno vzgojimo.

Psov, ki jih ne poznamo, se ne dotikajmo
Pirca smo vprašali tudi, kako se odzvati ob morebitnem napadu psa. Priporočil nam je, naj poskušamo čim manj kriliti z rokami in ostati kar se da mirni. Pirc pri tem še dodaja, da pes nikoli ne ugrizne brez razloga, temveč bodisi zaradi bolečine bodisi zaradi strahu.

Glede pristopa k psu še pravi, da ljudje vse preveč stegujejo roke po psih, ki jih ne poznajo, kar je po njegovem tudi razlog za številne ugrize. Tako Pirc vsem svetuje, naj pse, ki niso njihovi in jih ne poznajo, raje pustijo pri miru.

Kaj pravi zakon o zaščiti živali?
Zakon o zaščiti živali predvideva kazni do tisoč evrov, če lastnik nevarnega psa ne zagotovi njegovega fizičnega varstva. Tako 12. člen omenjenega zakona določa, da morajo biti vzreja, vzgoja, šolanje in vodenje nevarnih psov v skladu s predpisanimi pogoji, nevarnega psa pa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki nimajo ustreznega kinološkega znanja, in osebam, mlajšim od 16 let.

Prav tako je lastnik lahko kaznovan, če ne zagotovi ustrezne vzgoje in šolanja oziroma drugih ukrepov in je zato žival nevarna okolici (drugi odstavek 11. člena zakona o zaščiti živali).

Seveda lahko vse morebitne kršitve zakona prijavite ustreznim inšpekcijskim službam ali policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.