Slovenija
81 ogledov

Nikakor niso mogli dopustiti, da bi praznike preživel na cesti

Lidija Ribič, Vlado Miljković in Darjan Kocmut Žurnal24 main
Trije študentje socialne gerontologije so v manj kot dveh tednih prenovili stanovanje 70-letnika iz Ptuja, ki ga je tik pred koncem lanskega leta opustošil požar.

Ptujčan je zaradi prižgane sveče na adventnem venčku tik pred božično-novoletnimi prazniki skoraj ostal brez doma. V njegovem stanovanju je zagorelo, medtem ko je bil on na sprehodu. Njegovo bivališče se je nenadoma spremenilo v pogorišče, ki pa ga s svojimi skromnimi prihodki, ki včasih niso dovolj niti za dostojno mesečno preživetje, nikakor ne bi mogel obnoviti.

Lidija Ribič, Vlado Miljković in Darjan Kocmut pa so takoj po prvem šoku - ko so od razdejanju, ki ga je povzročil požar, dobesedno obnemeli - zavihali rokave in se lotili dela.

"Prvi prizor, ko smo prišli v sobico, je bil seveda šokanten. Vsa oprema, stene, strop je bilo v črnini, prekrito s sajami. Mislim, da si je nemogoče predstavljati, kako se počutiš, če se tvoje majhno kraljestvo spremeni v tak obup, ki je Frančka čakal za vrati, ko se je vrnil domov. Najprej smo sploh tolažili pretresenega Frančka, ki je bil popolnoma na tleh ter mu poskušali razložiti, da naj zaradi spleta nesrečnih okoliščin ne obupa ter da so težave rešljive, če se jih skupaj lotimo na pravi način," pripoveduje trojica.

Najprej izpraznili in ga preselil

Gospodu so pomagali izprazniti domovanje in pripravili vse potrebno za začetek prenove. Gospodu Frančku pa so našli nadomestno zatočišče, medtem ko so njegov dom postavljali na novo.

"Ravnateljica Dijaškega doma Ptuj je nesebično ponudila pomoč in zagotovila zatočišče in prenočišče Frančku v času obnove njegove sobe. Podjetje PP Gostinstvo s Ptuja je v času obnove stanovanja zagotovilo toplo prehrano v gostilni PP, prav tako je uredilo prevoz odpadnega materiala. Ob koncu pa so nas presenetili še predstavniki podjetja El-Dar trgovina iz Nove vasi pri Ptuju. Ti so svojo dobrodelnost izkazali tako, da so gospodu Frančku priskrbeli televizor ter hladilnik," dodajajo študenti, ki so se pomoči lotili resnično dovršeno in zavzeto.

Na pogorišču so se znašli slučajno

Nikakor niso želeli dopustiti, da bi nesrečni stanovalec v takšnem razdejanju preživel praznike. "To je vendarle čas veselja, povezanosti, topline. Dejstvo je, da je naključje hotelo, da smo prav mi prvi videli nastalo situacijo in odločitev, da bomo pomagali, se je zgodila še v istem trenutku."

Študenti, ki sicer z različnimi aktivnostmi že dolgo spodbujajo medgeneracijsko solidarnost v svoji okoli, so se v bližini te nesreče znašli povsem naključno.


"Za Frančkovo nezgodo smo izvedeli razmeroma hitro, saj smo prav takrat sestankovali v prostorih uprave podjetja v bližini, saj v sodelovanju z njimi v februarju v okviru ptujskega Kurentovanja prirejamo dve pustovanji za upokojence. Prostori uprave tega podjetja se nahajajo v bližini ptujskih socialnih stanovanj, Frančka pa uslužbenci seveda poznajo. Ta se je takoj po odkritju nesreče zatekel do teh prostorov in videli smo, da je nekaj hudo narobe. Nadvse pretresen ter razočaran nam je razložil, kaj se je zgodilo. Skupaj z direktorjem smo si ogledali nastalo razdejanje in seveda smo hoteli Frančku pomagati ter se odločili, da bomo prizadetemu starostniku priskočili na pomoč ter da se bomo napeli vse sile, da bo že z vstopom v  novo leto zaživel v svojem prenovljenem zatočišču."

Obrtniki niso dolgo razmišljali

Prav veliko ljudi sploh niti ni vedelo, kaj počnejo, saj kot pravijo sami, da "svojega dejanja nismo obešali na velik zvon, smo pa seveda imeli že v samem začetku podporo Občine Ptuj, ki je bila prav tako seznanjena z našim načrtom."

Del so se lotili izjemno sistematično, zato večjih težav niso imeli. "Držali smo se načela, da je v slogi moč ter verjeli v to, da smo sposobni držati obljubo in da ljudje še vedno premoremo dovolj socialnega čuta, da bomo Frančkovo sobo lahko prenovili. Malo smo se lovili časovno in organizacijsko, da se nam termini niso prekrivali, saj trenutno pripravljamo veliko zadev, a saj veste; kjer je volja, tam je tudi pot."

Večino so zato opravili sami, dodatno delovno vnemo in zagon pa jim je zagotovo dala neprecenljiva pomoč obrtnikov oziroma donatorjev, ki niso oklevali ter po svojih močeh pomagali za ta dober namen.

"V tej zgradbi so socialna stanovanja, torej ostali prebivalci so bili prisotni, pri obnovi pa so sodelovali samo obrtniki in donatorji, ki smo jih nagovorili s strani naše zadruge, jim predstavili situacijo ter so bili pripravljeni pomagati. Z brušenjem, beljenjem sten in stropa ter barvanjem okna in brušenjem, lakiranjem parketa so nam pomagali podjetniki iz Obrtne zbornice Ptuj, podjetje PANLES d.o.o. iz Rogaške Slatine je poskrbelo za kuhinjo ter steklokeramični kuhalnik. Zadevo smo nato sestavili in uredili predstavniki Zadruge Mozaik Generacij. Posteljni vložek ter posteljo in nočno omarico so podarili iz Salon pohištva Šmigoc iz Spuhlje. Sobo smo potem še podrobno uredili mi, poskrbeli smo tudi za novo posteljnino in zavese."

Opazovalci večinoma brezčutni

Gospod Franček je pri nastajanju svojega novega bivališča ves čas sodeloval in prispeval, kolikor je pač lahko."Že v fazi same obnove je pomagal, kolikor je lahko, žal mu je bilo nekaterih predmetov, na katere je bil čustveno navezan. Prav tako je sam očistil saje s sten in stropa, da je bilo pleskanje lažje. Hvaležnost pa nam je izkazoval s svojo pozitivnostjo in iskrico upanja v očeh skozi celoten potek obnove. Veseli smo, da je tako z našo pomočjo tudi mirneje preživel praznike."

Obnovitvenih del, kar je povsem razumljivo zaradi glasnosti, okolica ni mogla preslišati. Marsikdo, ki bi sicer lahko pomagal, pa je dogajanje očitno raje kar spregledal. "Mimoidoči temu pojavu niso namenjali pretirane pozornosti, mislim, da ne pretiravamo, če povemo, da so bili dokaj brezbrižni."

Ne pomagajo zato, da bi dobili junaški naziv

Trojici je dobrodelnost, kot vse kaže, pisana na kožo, saj redno na različne načine pomagajo zlasti socialno šibkim članom družbe. S svojimi dejanji pa želijo vleči zglede tudi v bodoče. A ne glede na to sebe nimajo za junake. "Tega projekta se nismo odločili speljati, da bi izpadli junaki, ampak ker se nam je v danem trenutku zdela to najbolj pravilna, človeška odločitev. Če pa kdo naše dejanje spoznava kot junaško, pa smo na to lahko samo ponosni in veseli, da so ljudje zadevo spoznali v pravi luči. Upamo, da bo naše dejanje dalo povod za še kako podobno junaško dejanje med ljudmi."

 Kdo pa je zanje junak? "Menimo, da je v današnjem času junak vsak, ki je toliko človek, da ne misli samo nase, ampak mu je mar tudi za sočloveka in ga ni sram nekomu pomagati," zaključijo trije mladi dobrodelneži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.