Slovenija
42 ogledov

"Nikogar ne obveščamo vnaprej!"

Vesna Györkös Žnidar Anže Petkovšek
Nikogar ne obveščamo vnaprej, to je nezakonito, na očitke premiera glede preiskave v vladnih prostorih, odgovarja notranja ministrica.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je zavrnila očitke na račun policije v zvezi s preiskavami pri predsednici ZaAB in nekdanji premierki Alenki Bratušek. Kot je poudarila, policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah, utemeljenost razlogov zanje pa je presojal preiskovalni sodnik. "V tej formuli ni prostora za politiko," je dejala ministrica.

Cerar zaradi preiskave neprijetno presenečen

Predsednik vlade MiroCerar se je včeraj menil, da je "presenetljivo", ker je policija nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vladne prostore.Kriminalisti so na vlado po Cerarjevih podatkih prišli zjutraj okoli 6.30, ko njega še ni bilo v službi. "Spodobilo bi se, da bi javili," je dejal.

Cerar je bil tudi presenečen, da je policija delala hišno preiskavo, saj bi zadostovalo, da bi se obrnili nanj in na njegov kabinet in bi dobili vsa potrebna gradiva in ocenil, da je taka dramatičnost nepotrebna ter se spraševal, čemu je namenjena.

Györkös Žnidarjeva: Vse očitke zavračam

Györkös Žnidarjeva premierju Miru Cerarju ni pojasnjevala, zakaj so bile v sredo preiskave, v okviru katerih so kriminalisti obiskali tudi vlado. "Vse očitke na račun policije odločno zavračam," je poudarila.

Policija je po njenih besedah dolžna ravnati v skladu z zakonom o kazenskem postopku in v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi, kakor je v sredinem primeru tudi bilo. "Izvedla je tiste ukrepe, ki so po zakonu potrebni, da se zagotovijo dokazi," je pojasnila.

Pri tem je poudarila, da je predkazenski postopek usmerjalo tožilstvo, hišna preiskava pa je bila izvedena na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Tako je zavrnila očitke, naslovljene na Nacionalni preiskovalni urad, da je bila preiskava nesorazmerna glede na očitano kaznivo dejanje in da bi lahko vse podatke, ki so jih iskali, dobili, če bi zanje prosili.

Ministrica tako verjame, da je bila sredina preiskava v celoti izvedena v skladu z zapisanim v sodni odredbi, kjer je tudi naveden kraj, kjer se preiskave opravljajo. Prav tako verjame, da so preiskovalci ravnali v skladu z zakonom o kazenskem postopku. Ta določa, da se ob izvedbi hišne preiskave v prostorih državnih organov povabi predstojnika, da je lahko pri preiskavi navzoč.

Ne obveščajo vnaprej

Kot je poudarila ministrica, pa policija nikakor nikogar vnaprej ne obvešča, da se bodo izvedle hišne preiskave, ker je to protizakonito.

Obenem bi razkritje te informacije lahko negativno vplivalo na izvedbo in potek preiskave. Zato je bil predstojnik državnega organa, v tem primeru predsednik vlade Miro Cerar, o tem obveščen na kraju dogodka tik pred začetkom hišne preiskave, so dodatno pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Za preiskavo zvedela, ko je že potekala

Generalni direktor policije Marjan Fank tudi notranjo ministrico o hišnih preiskavah obvestil, ko so te že potekale. Dolžnost obveščanja ministrice pa določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. V njem je namreč navedeno, da generalni direktor policije ministra obvesti tudi o "dogodkih z delovnega področja policije, ki imajo oziroma bi lahko imeli večji odziv v javnosti".

Še podrobneje je obveščanje urejeno v pravilniku o usmerjanju in nadzoru policije. Ta opredeljuje varnostno pomembne dogodke, kamor sodijo tudi kazniva dejanja policistov, državnih tožilcev, sodnikov, funkcionarjev najvišjih državnih organov ali poskusi teh kaznivih dejanj. Med takšne dogodke na MNZ prištevajo tudi sredine hišne preiskave.

Bratuškova: NPU naj bi preiskoval najhujša kazniva dejanja

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sredo preiskali dom Bratuškove, nato pa še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB ter vlade. Bratuškovo namreč sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarsko, za kar je predvidena kazen zapora do enega leta.

Po mnenju Bratuškove so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne, saj bi lahko vse dokumente, ki so jih zasegli, dobili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ob tem se je predsednica ZaAB tudi vprašala, "ali je normalno, da se NPU, ki je bil ustanovljen za najhujša kazniva dejanja gospodarskega in organiziranega kriminala, ukvarja s tem".

Komentarjev 13
  • Kranjica 16:04 18.marec 2015.

    Po tem, kar je obrazložila notranja ministrica, so delali po zakonih, zato jih ne bi obtoževala, da so mafijci. Po drugi strani pa mislim, da je ta preiskava samo brezplačna reklama za AB, ki je že malo tonila v pozabo ...prikaži večo in priložnost za Janija Möderndorferja, da spet pokaže vesoljni Sloveniji, kako je pameten in pomemben.

  • mph 16:27 13.marec 2015.

    Velik plus tokrat. :-)

  • dragec 09:08 13.marec 2015.

    Bravo Vesna.