Slovenija
21 ogledov

NLB s 50,9 milijona evrov dobička

nlb Žurnal24 main
Nova Ljubljanska banka (NLB) je po prvih podatkih lani ustvarila za 50,9 milijona evrov dobička pred davki.

Po prvi seji nadzornega sveta v mandatu novega predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča so sporočili, da je banka lani za 4,1 odstotka povečala obseg poslovanja, bilančna vsota banke pa je konec leta 2008 dosegla 14,5 milijarde evrov, leto prej pa 13,1 milijarde evrov.

Obseg kreditov nebančnemu sektorju je NLB povečala za 9,1 odstotka, kreditov prebivalstvu pa za 12 odstotkov. Za sedem odstotkov oziroma za 341 milijonov evrov so se povečale tudi vloge gospodinjstev. Banka je tako pri čistih obrestnih prihodkih presegla primerljivo osnovo iz leta 2007 za slabih sedem odstotkov, pri opravninah pa za dva odstotka.

V preteklem letu je NLB posebno pozornost namenjala obvladovanju stroškov, ki so od lani nominalno porasli za dva odstotka, kar ob razmeroma visoki inflaciji pomeni realni padec. Hkrati se je lani za 11,7 odstotka povečala kapitalska moč banke.

NLB s konservativno politiko
V NLB in skupini NLB so leta 2008 še okrepili konservativno politiko banke. Prednost pred doseganjem dobičkonosnosti so dali varnosti in stabilnosti. Obseg rezervacij je v letu 2008 naraščal hitreje kot obseg poslovanja banke. Stanje kreditnih rezervacij se je povečalo za 17,5 odstotka.

V letu 2008 je skladno s smernicami Banke Slovenije NLB dodatno oblikovala 127 milijonov evrov rezervacij in oslabitev (v letu 2007 57,3 milijona evrov), skupne kreditne rezervacije in oslabitve pa so ob koncu leta dosegle številko 414 milijonov evrov.

Uspešno združevanje bank
Skupina NLB danes šteje 55 članic na 18 trgih. S 1. januarjem letos se je zaključil projekt združevanja bank na Kosovu, maja pa je bila uspešno izvedena pridružitev treh slovenskih bank, članic skupine NLB (NLB Banka Domžale, NLB Banka Zasavje in NLB Koroška banka), k NLB. Z 31. decembrom lani je bil uspešno zaključen tudi proces združevanja bank, članic skupine NLB, v Srbiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.