Slovenija
9 ogledov

Nogometaši na napotnico

Infografika nogomet Žurnal24 main
Gorico rešujejo Italijani, nejasnosti okoli Kopra, Mura v peto ligo. Med elito želita Aluminij in Krka. Kako iz težav? “Rešitev je polprofesionalizem, igralci s polovičnim delovnim časom ali študenti,” pravi šef združenja prvoligašev.

Nogomet. Trinajstega julija se bo začelo državno prvenstvo, vendar še vedno niso znana imena vseh udeležencev. Vzrok so finančne težave klubov.

Le toliko, kolikor dobiš

"Ne samo v nogometu, položaj je težak v skoraj celotnem športu. Zaradi recesije so se zmanjšala sponzorska sredstva, pri nas pa je tudi veliko privatizacij in prodaj podjetij. Ta gredo v tuje lastništvo, zato je tudi manj sredstev za šport. Temu se ni mogoče izogniti," meni predsednik združenja prvoligašev Branko Florjanič.

In rešitev? "To so že nakazali nekateri klubi. V tistih sredinah, ki ekonomsko niso dovolj močne, se gre v polprofesionalizem. Tu se je treba obrniti na norveški vzorec. Imajo precej višji BDP kot mi, a je več kot pol klubov polamaterskih. Na pogodbah so trener in nekaj ključnih igralcev, drugi pa igrajo kot študentje ali kot delavci s polovičnim delovnim časom. Nekaj od klubov dobijo, a to ni plača, s katero bi se lahko preživelo. Če omenim samo Celje, se je pokazalo, da to gre. Marsikdo, predvsem trenerji in igralci, se s tem ne bi strinjal, a zapraviš lahko le toliko, kot dobiš," še meni Florjanič.

Italijani kot rešitelji

"Državne institucije ne vprašajo, ali je človek dobil plačo. Profesionalni nogometaš mora za urejen status plačevati okrog 600 evrov na mesec. To pa je težko, če več mesecev zapored ne dobiš plačila," je velik problem trenutne zakonodaje izpostavil predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) Dejan Stefanović. Pri Spinsu so med nogometaši prve slovenske lige opravili anketo (glej spodaj) o razmerah v klubih. Spraševali so jih o možnosti izmenjave mnenj med igralci in klubsko upravo, točnosti izplačil, jasnosti pogodb in javne podobe kluba. Na dnu sta se pričakovano znašli Mura in Gorica.

"Pri Muri je po mojem mnenju zgodba na žalost končana. Ne vidim drugega epiloga kot to, da bodo Murskosobočani v naslednji sezoni nastopali v najnižjem rangu tekmovanja, torej v peti ligi," je povedal Stefanović. Drugačna zgodba je pri Novogoričanih, ki bodo zdaj sodelovali z italijanskim prvoligašem Parmo. "Italijani so se vključili tako v upravo kot v strokovni štab, pričakovati pa je tudi, da bodo sanirali finančno situacijo." Tudi pri Kopru, kjer se še prej želijo dogovoriti z največjim upnikom, poslovnežem Milanom Mandarićem, ki mu dolgujejo 1,3 milijona evrov, skupni dolg pa znaša 1,9 milijona, se ogrevajo za podobno rešitev. Sodelovali naj bi z Udinesejem.

Vseeno z desetimi

Prav Koprčani so trenutno trn v peti Nogometni zvezi Slovenije (NZS), saj že imajo licenco za igranje. "Koper smo pozvali k dodatni obrazložitvi, da bi se lažje odločili, kako in kaj. Najslabše bi bilo, da bi kadarkoli med sezono izgubili en klub in bi morali odigrati le z devetimi," je dejal predsednik NZS Aleksander Čeferin. Kljub izpadu želi po slovesu Mure med elito tako ostati Aluminij, potem ko je igranje zavrnil Dob, pa je interes pokazala še Krka.

Komentarjev 1