Slovenija
17037 ogledov

Noro, zakaj so preložili obravnavo zoper Bavčarja

Igor Bavčar
1/3
Saša Despot
Obravnava, ki bi jo moral imeti Igor Bavčar na sodišču, je bila preklicana, razlog pa precej bizaren.

Včeraj ob 13.30 bi morala biti na sodišču obravnava v tožbi finančne uprave proti Igorju Bavčarju in njegovi ženi Ljubomiri Hortner Bavčar, a je bila obravnava preklicana. Obrazložitev, zakaj, pa je bizarna: zato ker je Bavčar v zaporu.

"Narok je bil preklican na prošnjo za preklic in preložitev naroka s strani pooblaščenca prvotožene stranke, in sicer zaradi prestajanja kazni zapora," so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer bi morala biti obravnava. Povedano po domače, Bavčarjev odvetnik je zaprosil za preložitev obravnave z opravičilom, da je Bavčar v zaporu.

In država se je s takim opravičilom strinjala. Kot pravijo na sodišču, je tožeča stranka, ki jo zastopa državno pravobranilstvo, s prošnjo soglašala, zato je sodišče narok preklicalo in določilo nov datum. Ta je šele čez dobra dva meseca.

Zapori: ovir za Bavčarjev prihod na sodišče ni, o vabilu na sodišče nismo bili obveščeni

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pravijo, da ovir za Bavčarjevo prisotnost na sodišču ni bilo. Ne obstaja namreč omejitev, da zapornik, dokler je v sprejemnem oddelku, ne bi smel na sodišče. Bavčar je petletno zaporno kazen na Dobu začel prestajati šele v ponedeljek. 

"Med izvrševanjem kazenskih sankcij so obsojencu zagotovljene vse pravice državljanov Republike Slovenije, razen tistih, ki so mu izrecno odvzete ali omejene z zakonom. Omejitev v smislu, da zaprte osebe določen čas od začetka nastopa zaporne kazni ne bi smele na sodišče, ni," so pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. 

Igor Bavčar Vendarle Slovenija Igor Bavčar je od včeraj zvečer v zaporu Igor Bavčar Bavčar na Dobu Slovenija "Košarko lahko začne igrati že danes"

"Spremstva na sodišče se v primeru, ko je prisotnost zaprte osebe na obravnavi obvezna, izvajajo na podlagi odredbe sodišča. V kolikor prisotnost ni obvezna, stroške spremstva nosi zaprta oseba. Zaradi kadrovskih težav smo bili sicer v letošnjem letu primorani odpovedati večje število spremstev na različne institucije," so še pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. A tokrat pomanjkanje pravosodnih policistov ni bil problem, saj o tem, da je Bavčar vabljen na sodišče, pa sploh niso bili obveščeni. "Zavod za prestajanje kazni zapora Dob v zvezi s konkretno obravnavo na sodišču ni prejel nobene dokumentacije, zato o spremstvu nismo odločali," pravijo.

Igor Bavčar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Strinjali so se, ker je Bavčar šele prišel v zapor

Zakaj se jim razlog, da je Bavčar v zaporu, zdi primerno opravičilo za preložitev naroka, smo preverilu tudi na državnem pravobranilstvu, ki na sodišču zastopa državo. 

"Tožeča stranka je ob dejstvu, da je prvotoženi šele pričel s prestajanjem kazni, podala soglasje za preklic, istočasno pa predlagala, da sodišče narok preloži le za krajši čas. Sodišče je narok preklicalo in ga razpisalo za dne 24. 11. 2017. Preložitev naroka na tako kratek čas po predlogu tožeče stranke Republike Slovenije v ničemer ne vpliva na predmetno obravnavano zadevo," so pojasnili. 

Zakaj Bavčarja toži finančna uprava

Bavčar je davčni dolžnik, a nima premoženja, ima pa ga njegova žena. Leta 2008 je namreč Bavčar svoj delež hiše v Murglah prepisal na ženo, nekaj let kasneje pa je bil na hišo vpisan že zemljiški dolg, to je bil trik, ki so ga za zaščito nepremičnin pred rubežem uporabili mnogi propadli tajkuni.

Finančna uprava zdaj v tožbi zahteva, da se ugotovi skupno premoženje zakoncev in Bavčarjev delež, ki bi ga nato lahko prodali.

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Slovenija Igorja Bavčarja prijatelj nategnil za 400 tisoč evrov

Bavčar je sicer že ostal brez gozdov okrog svoje brunarice na Notranjskem, ki so ocenjeni na 43 tisoč evrov, lastništvo brunarice pa je pravočasno prenesel na sorodnika Evgenija Komljanca.

Poleg davčnega dolga mora Bavčar vrniti še 21 milijonov evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi, zaradi katere je bil obsojen.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dragec 08:49 25.september 2017.

    prekleta banda SSDSS ovska

  • iravadi 07:34 24.september 2017.

    Dva meseca je kratka preložitev? Aja verjetno so računali, da bo takrat že redno zunaj...

  • maresem 19:20 23.september 2017.

    Prekleta banda mafijska.