Slovenija
53 ogledov

Notranja ministrica: Skupnega nadzora meje ne bo

begunci Saša Despot
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je zavrnila možnost skupnega nadzora Slovenije, Avstrije in Nemčije na naši južni meji, saj bi s tem lahko nastal žep s pribežniki. Uporabili bomo vsa sredstva, da ne bomo postali žep za migrante, je dejala.

Generalna direktorja avstrijske in slovenske policije Marjan Fank in Konrad Kogler sta se pogovarjala o skupnem sodelovanju nemške, avstrijske in slovenske policije pri nadzoru slovensko-hrvaške meje, so prejšnji teden sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva, vendar politične odločitve takrat ni bilo, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je danes to možnost zavrnila. 

"Če pa bo prišlo do enostranskih odločitev Avstrije in Nemčije, se bo Slovenija temu primerno ustrezno odzvala in ukrepala," je dejala. 

Po njenih besedah Slovenija z Avstrijo dobro sodeluje, zato ne prihaja do zastajanja migrantov na nešem ozemlju, trenutno pa je govora o skupni registraciji na naši meji ter o ukrepih Avstrije.

Pripravljajo se novi ukrepi, ki so trenutno tajni

"Slovenija prevzema vse ukrepe, ki so potrebni za to, da Slovenija ne bi postala žep za migrante, in bo ukrepe sprejemala tudi v prihodnje," je zagotovila ministrica. Ukrepov pa ne razkriva, saj njihova napoved po njenem mnenju niti ni primerna.

Ti ukrepi bodo po njenih besedah do neke mere nosili tudi oznako tajno: "Se pa Slovenija pripravlja na različne scenarije in bo, če bo to potrebno, ukrepala dosledno in odločno. Uporabili bomo vsa sredstva, da do tega, da bi bili žep za migrante, ne pride," je napovedala ministrica.


begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zato je bil tudi premier Miro Cerar na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel. V kratkem bo Cerar po njenih besedah svojim kolegom tudi poslal pismo, v katerem bo izrecno predlagal, da je med drugim treba začeti nadzor prebežniškega toka na grško-makedonski meji, ker bo to pomenilo, da bo tok bolje obvladan tudi v povezavi s Slovenijo.

Upanje, da bo Hrvaška bolj konstruktivna

 V tej zgodbi je po njenih besedah izjemno pomembna Hrvaška, zlasti kar zadeva težak položaj Slovenije. "Brez konstruktivnega sodelovanja Hrvaške in skupnih pravil na celotni migracijski poti si ne predstavljamo hitre rešitve za obvladovanje migracijskega toka," je poudarila ministrica.

Zato bodo, kot napoveduje, takoj po ustanovitvi nove hrvaške vlade pristopili do novega ministra za notranje zadeve. Upa, da bo z njegove strani večja pripravljenost na konstruktivne pogovore za obvladovanje migracijskega toka.

Hrvaška bo zaprla meje, če bosta to storili Slovenija in Avstrija

begunci dobova | Avtor: M. K. M. K.
"Kaj bomo s toliko migranti, če jih druge države ne bodo sprejemale. Če jih bo Nemčija prenehala sprejemati, ali bo Hrvaška najmočnejša evropska država, ki bi lahko rešila ta problem? Uvedli bomo metode in sredstva, ki jih bodo uveljavile naše partnerske države," je danes izjavil predsednik HDZ in verjetni visoki predstavnik v bodoči hrvaški vladi Tomislav Karamarko na novinarsko vprašanje, kaj bo Hrvaška storila, če bosta Avstrija in Slovenija zaprli svoje meje za begunce in migrante.

"Če Slovenija zapre mejo s Hrvaško in če bodo skupne nemško-avstrijsko-slovenske patrulje ob naši meji s Slovenijo, pomeni, da bo Hrvaška postala slepo črevo. V HDZ že mesece opozarjamo, da se to ne sme zgoditi," je dejal Karamarko.

Avstrija preobremenjena, zato bo ukrepala

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes izrazil pričakovanje, da bodo na Dunaju v sredo, ko je predvideno srečanje vlade z deželami o begunski problematiki, predložili konkretne sklepe za poostren nadzor meja. Kurz je pred srečanjem zunanjih ministrov EU v Bruslju danes še poudaril, da je Avstrija v sedanjih razmerah preobremenjena.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 7
  • blueone 19:22 18.januar 2016.

    Nekdo ti ponudi pomoč, ti jo pa zavrneš, ne vem kako to gre...da bi lahko zaradi, pomoči tujih policistov nastal žep za migrante...zakaj že, mi lahko kdo to razloži?

  • Koka 16:49 18.januar 2016.

    Pismo , za !00% zaščito državne meje nimamo dovolj svojih policistov, tujih policistov pa nočemo, pa kaj se ministrica gre??? Prihaja pomlad in z njo na 100.000 beguncev / emigrantov, našo mejo bo pa branilo 200 slabo plačanih policistov in ...prikaži večn 150 rezervistov !!! Slabo se nam piše, dobrodošli nazaj na Balkan !

  • valerijakregar 16:39 18.januar 2016.

    VELEIZDAJA SLOVENIJE !