Slovenija
317 ogledov

Nov zakon o zdravniški službi: Zdravstveni blagajni bo ostalo več denarja

Operacija Profimedias
Vlada je na današnji seji dala zeleno luč predlogu novele zakona o zdravniški službi, ki predvideva prenos financiranja specializacij in pripravništev na državni proračun. Zdravniški zbornici bo odvzeta pristojnost priprave razpisov za specializacije, nadzor bo prevzelo ministrstvo.

Novela med drugim predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z ZZZS na proračun, s tem naj bi zdravstveni blagajni ostala sredstva, ki bi jih namenili za dodatne zdravstvene storitve, to je za skrajševanje čakalnih vrst. Zato sprejem novele zakona vlada predlaga po nujnem postopku.

Na ministrstvu so izračunali, da bi na državni proračun letos prenesli 23 milijonov evrov, v prihodnjem letu 40 milijonov evrov, v letu 2019 60 milijonov evrov in v letu 2020 celotnih 80 milijonov evrov.

Bolnišnice v finančnih težavah

Ali se bodo napovedi ministrstva, da bodo ostala sredstva namenili za skrajševanje čakalnih vrst, ob vse hujših finančnih težavah bolnišnic, uresničile, pa je vprašanje, na katerega ministrica Milojka Kolar Celarc po današnji seji ni odgovorila. Potrdila je sicer, da obveznosti bolnišnic do dobaviteljev trenutno znašajo 120 milijonov evrov. Glede ukrepov, ki bi bili potrebni za sanacijo bolnišnic pa je povedala, da na ministrstvu pripravljajo analizo, ki bo pokazala, kakšni so vzroki za nastalo stanje. Na podlagi te analize naj bi pripravili tudi kratkoročne ukrepe.

Han: Ministrici je ušlo izpod rok

"Mislim, da je ministrici Milojki Kolar Celarc ušlo izpod rok," pa je danes po poročanju STA dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. "Vsak dan se vidi, da se nekaj dogaja in da postopek ni nadzorovan," je dejal Han. Njegove kritike se nanašajo na dolge čakalne vrste, vzdrževanje bolnišnic in kadrovske težave v ljubljanskem kliničnem centru. "Mi vemo, kako delamo in kam gremo," mu odgovarja ministrica.

Sekundariat za zdravnike

Ministrstvo v predlogu zakona predvideva ponovno uvedbo sekundariata. "Z uvedbo sekundariata bodo mladi zdravniki po opravljenem pripravništvu in strokovnem izpitu do pridobitve specializacije ostali zaposleni še določeno obdobje kot sekundariji in jim ne bo treba na Zavod za zaposlovanje," razlaga ministrica. Zdravnik naj bi tako v času sekundariata tudi "praktično preveril, ali mu izbrana specializacija sploh ustreza."

Specializacije bo razpisovalo ministrstvo

Predlog zakona predvideva prenos razpisovanja specializacij iz zdravniške zbornice na ministrstvo za zdravje. "Tako se ne bo več zgodilo, da bi prišlo do akutnega pomanjkanja zdravnikov različnih specializacij kot so anesteziologi, urologi ...," pravi ministrica. Po novem bi bil za načrtovanje odgovoren petčlanski odbor, sestavljen iz predstavnikov ministrstva za zdravje, predstavnika zdravniške zbornice, predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predstavnika Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Specializacije bi se podeljevale tako glede na potrebe države kot tudi za posamezne zdravstvene izvajalce.

V zdravniških organizacijah kritični

Do predloga zakona so kritični tako na ZZS kot mladi zdravniki. Predsednica ZZS Zdenka Čebašek Travnik je dejala, da so od predlogov novel zakonov o zdravstveni dejavnosti in o zdravniški službi pričakovali izboljšanje delovnih pogojev, zvišanje števila zaposlenih zdravnikov in povečanje varnosti. Zdaj pa obstaja bojazen, da bodo zdravniki še bolj množično odhajali v tujino, je opozorila. Do danes je za letošnje leto podpisala 130 potrdil o dobrem imenu, medtem ko jih je bilo lani 260.

Mlade zdravnike moti prenos nadzora nad specializacijami in njihovega razpisovanja s strokovnih organizacij na ministrstvo in s tem v zvezi politični vpliv na razpise.

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 15:14 22.junij 2017.

    proteza in plava šminka, ženščina se trudi, čeprav še zdaleč ne zmore organizirat sistema, (verjetno ga nekdo drug, ki še ni iz obupa odšel iz te štorije) ... čedalje bolj sem prepričan, v to da nam res zmanjkuje ljudi

  • Avatar Leon
    Leon 14:17 22.junij 2017.

    Riblja CorbaNemoj da ides mojom ulicom........................

  • Avatar Leon
    Leon 14:14 22.junij 2017.

    Glavni krivec je vlakovodja kompozicije na mrtvem tiru !