Slovenija
59 ogledov

Nov župan, stari grehi

Janka Kosa, ki je bil za župana Žalca izvoljen na lanskih lokalnih volitvah, “ok Žurnal24 main
Drago. Sedanji župan moral plačati, ker je bivši sodbo odložil v predal. Bivši trdi, da ni plačal, ker je sodbi ugovarjal.
Drugi ponudnik za več kot tretjino cenejši
Favoriziranje. Kot so ugotovili nekdanji nadzorniki Občine Žalec, je šlo v primeru tiskanja lokalnega časopisa Utrip Savinjske doline za izrazito favoriziranje zgolj enega ponudnika. Oblikovanje 66 številk časopisa bi namreč pri drugem izvajalcu stalo trikrat manj kot pri Marginaliji, s katero je občina sklenila pogodbo za nedoločen čas. Razlika med izbranim in drugim ponudnikom naj bi znašala skoraj 147 tisoč evrov. Nadzorniki so izračunali še, da naj bi bila občina po najmilejših kriterijih oškodovana za 165 tisoč evrov.

Zdaj že bivši župan in poslanec Lojze Posedel je pred leti izgubil spor s podjetjem Marginalija, ki je tiskalo lokalni časopis Utrip Savinjske doline. Sodba je obtičala v predalu, sedanji župan pa je v začetku letošnjega leta od stečajnega upravitelja tega podjetja (Marginalija je medtem namreč končala v stečaju, op. p.) dobil zahtevek pred izvršbo in plačal znesek, ki je v tem času zaradi zamudnih obresti precej narasel. To je negospodarno in kdo ve koliko takšnih okostnjakov bo za Posedelom še padlo iz omare,” nas je opozoril bralec (ime hranimo v uredništvu).

Okostnjaki v omari?
Občina Žalec je sodbo prejela 23. marca 2007, po njej bi morala plačati slabih 18 tisoč evrov glavnice, povrhu pa še obresti. A ni. Letos januarja smo od stečajnega upravitelja prejeli zahtevek pred izvršbo in začeli iskati dokumentacijo. Našli smo jo v vložišču. Znesek, ki je z obrestmi vred narasel na dobrih 20.700 evrov, smo poravnali, saj nisem želel, da občino zaradi tega doleti rubež,” nam je potrdil sedanji žalski župan Janko Kos. Na vprašanje, ali pričakuje še kakšnega “okostnjaka v omari”, pa je odgovoril: “Jaz jih iz omare ne bom vlekel. Župan sem postal, da bi delal, ne da bi se ukvarjal z zamerami iz preteklosti.”

Pogodba brez razpisa
Res je, da znesek ni bil plačan, to pa zato, ker smo sodbi ugovarjali,” je za Žurnal24 zatrdil Posedel. Dodal je, da je takrat tripartitno pogodbo, sklenjeno med občino kot plačnikom, podjetjem Marginalija kot izvajalcem in zavodom za kulturo in šport kot naročnikom, direktorica zadnjega enostransko prekinila, zato je tudi prišlo do tožbe.

8 tisoč evrov dodatnega davkoplačevalskega denarja je morala odšteti Občina Žalec samo za obresti, ker ni že leta 2007 poravnala 12.769 evrov glavnice.

Kos nam je sicer zatrdil, da iz nobene dokumentacije ne izhaja, da bi se občina pritožila. Kot nam je povedal Gvido Hribar, nekdanji predsednik nadzornega odbora Občine Žalec, pa so tudi nadzorniki že leta 2008 ugotovili negospodarno in netransparentno porabo javnega denarja. “Pogodba za tisk lokalnega časopisa je bila sklenjena brez javnega razpisa, torej mimo zakona o javnih naročilih, in je imela izrazito škodljive določbe za občino, zato jo je tedanja direktorica zavoda za kulturo in šport tudi prekinila,” je pojasnil Hribar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.