Slovenija
4500 ogledov

"Za fiasko ne prevzema odgovornosti, krivdo vali na druge!"

Emilija Stojmenova Duh Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Poslanska skupina SDS bo v prihodnjih dneh vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Razlog za interpelacijo je nakup 13.000 računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo na podlagi zakona o digitalni vključenosti in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani poleti najprej najprej naročilo 10.000 prenosnikov, po poplavah pa za občine še dodatnih 3.000. "Opozarjamo, ti računalniki nimajo operacijskega sistema niti antivirusne zaščite, kar bo slej ko prej prineslo dodaten strošek, ki ga bo prej ko slej nekdo moral poravnati," je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Tomaž Lisec, ki ministrico obtožuje zavajanja in laganja ter neodgovornega in nevestnega delovanja. 

Tomaž Lisec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poslanska skupina SDS je v tem mandatu vložila štiri interpelacije, od proti celotni vladi. Napovedali so tudi vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan zaradi nakupa poslovnih prostorov ministrstva za pravosodje na Litijski cesti v Ljubljani.

Kupljeni računalniki naj bili po navedbah Stojmenove Duh namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol ter otrokom iz socialno ogroženih družin. Glede na zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic avgustovskih poplav naj bi računalnike razdelili tudi prizadetim v poplavah. Vendar je ministrstvo za digitalno preobrazbo doslej razdelilo le 39 od 13.000 kupljenih računalnikov, ostali so v skladišču v Logatcu. Jasnih kriterijev za razdelitev računalnikov, do katerih bi lahko bilo upravičenih več kot pol milijona ljudi, namreč še ni. Ministrstvo za skladiščenje računalnikov plačuje 2500 evrov najemnine mesečno. "Namesto, da bi ministrica prevzela odgovornost, za šlamastiko in fiasko obtožuje druge," pravi Lisec. "Tako se sklicuje na ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za delo, javni sklad, posredno obtožuje tudi občine, da niso resno pristopile k njenemu pozivu, da računalniki niso bili podarjeni pa obtožuje tudi šole."

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

V okviru postopka predhodnega preizkusa zadevo preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Zaradi domnevne netransparentnosti je o nakupu med drugim že razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ, v SDS pa so zahtevali tudi sklic skupne seje odborov DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za izobraževanje, znanost in mladino. Predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak (Svoboda) je to zahtevo zavrnila, ker da sta DZ in vlada ločeni veji oblasti in se DZ ne sme opredeljevati ali posegati v zadeve iz pristojnosti drugih vej oblasti. Za to idejo so ji, kot pravi Lisec, v SDS hvaležni.

Predlagatelji interpelacije za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS ima 27 poslancev, zato bi morala k podori poleg druge opozicijske stranke NSi, prepričati še vsaj še 11 koalicijskih poslancev. 

V interpelaciji bo SDS predsednika vlade Roberta Goloba pozval, da razmisli ali je ministrica Stojmenova Duh še primerna za opravljanje dela ministrice za digitalno preobrazbo. Zahtevali bodo celovito poročilo glede nakupa računalnikov, od ministrice pa zahtevali pregled uresničenih koalicijskih zavez z njenega področja. 

Po vloženi interpelaciji bo imela ministrica skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. DZ bo razpravljal in odločal o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če bodo poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ne bo dan.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 57
  • andrija 07:11 25.januar 2024.

    interpelacije se veseli in jo zabava

  • andrej084 15:12 24.januar 2024.

    Interpelacija gotovo ne bo uspešna, glavni nam le te pa je, da se poskuša butastim prebivalcem na sončni strani alp odpreti oči in jih spomniti, kaj in koga so volili . Bojim pa se, da nekateri z dobrim vidom in ...prikaži več sluhom, ne bodo nikoli spregledali-dojeli

  • sam1 15:01 24.januar 2024.

    Razen tistega poslanca,ki je "sunil" sendvič v trgovini in potem sam odstopil s funkcije,se ne spomnim nikogar drugega,da bi storil enako. Je pa vsem skupni imenovalec,ko jih dobijo s prsti v marmeladi,da krivdo kar vse vprek valijo na druge in ...prikaži več se z vsemi štirimi skušajo zadržati na položaju.....