Slovenija
7328 ogledov

Nova strategija cepljenja: Takšen je nov prednostni vrstni red!

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Diplomate bodo cepili pred skupino nad 65 let, šolnike skupaj s poslanci in predstavniki vlade.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer.

Ljubljana Covid-19 Slovenija Janša zaradi novih sevov napovedal možnost popolnega zaprtja celotne države

"Včeraj smo dopolnili strategijo cepljenja, še naprej je treba skrbeti, da v čim večji meri precepimo prebivalstvo," je na tiskovni konferenci poudaril Poklukar. "Cilj je, da bi dosegli 60-odstotno precepljenost, s čimer bi lahko učinkoviteje obvladovali epidemijo."

Izpostavil je, da se je treba zavedati, da je cepljenje najučinkovitejši javni ukrep, ki ga poznamo za preprečevanje nalezljivih bolezni. "Kako je to pomembno, smo videli v preteklosti, ko smo se bojevali s črnimi kozami in davico," je dejal Poklukar. "Vsakdo se lahko sprehodi po pokopališčih, kako so pri določenih družinah v nekaj tednih ali mesecih odšli številni člani posameznih družin. Normalizacijo je pomenila takrat samo prekuženost, v sodobnih časih pa samo precepljenost." 

"Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so pomembna prioritetna skupina in ključna v nadaljevanju epidemije, če želimo ohraniti odprte šole."

Janez Poklukar, zdravstveni minister

Glavni razlog za sprejetje strategije je po besedah Poklukarja zmanjšanje števila poteka težkih bolezni in smrtnosti. "S strategijo se zagotavlja ne le jasno načelo, kako in kdaj bo kdo cepljen, ampak tudi ustrezno število cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot," je poudaril Pokljuka in pojasnil, da se bo cepljenje izvajalo tako na primarnem, sekundarnem kot terciarnem nivoju. 

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi slovenija Zdravje Končno nekoliko spodbudnejša novica glede širjenja virusa

61 cepilnih centrov

Glede na strategijo bo vzpostavljenih 61 cepilnih centrov. 13 centrov bo v bolnišnicah, kjer se bodo cepili predvsem zdravstveni delavci in sodelavci ter določeni pacienti iz skupine kroničnih bolnikov. Poseben cepilni center bo organiziran kot vojaška zdravstvena enota, en cepilni center pa bo tudi pri NIJZ, ki bo sicer še naprej skrbel za razdeljevanje in distribucijo cepiva. 

"Če bi uspešno precepili vse nad 65 let, bi bolnišnice imele samo eno tretjino hospitaliziranih in pomembno manj smrti.

Janez Poklukar, zdravstveni minister

"Prednostne skupine ostajajo enake kot sedaj, predvsem z vidika opredeljevanja tistih, ki jih moramo cepiti, da ohranimo čim več življenj in zdravja," je poudaril Poklukar in navedel vrstni red prednostnih skupin:

  1.  starejši nad 80 let
  2. starejši od 75 let
  3. starejši od 70 let
  4. skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost 
  5. diplomati in uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve ter drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja v EU ter diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji in pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na misije v tujino
  6. skupina nad 65 let
  7. zaposleni v vzgoji in izobraževanju, poslanci državnega zbora, državni svetniki, vlada, predstavniki ustavnega sodišča in še nekateri
  8. kronični bolniki, stari 18 do 64 let
  9. osebe med 60 in 64 let
  10. zaposleni v kritični infrastrukturi
  11. vsi, ki ne spadajo v zgoraj naštete prioritetne skupine

Poklukar je pojasnil, da bo cepivo AstraZenece za zdaj zaradi pomanjkanju podatkov o učinkovitosti za starejše namenjeno cepljenju mlajših od 65 let oz. za starostno skupino od 18 do 64 let. Prav tako bo to cepivo namenjeno osebam, ki zaradi nepokretnosti ne morejo priti v zdravstvene ustanove. "Zadnja študija je sicer pokazala, da se lahko za ta namen uporablja tudi pfizerjevo cepivo," je poudaril Poklukar in dodal, da med cepivi za zdaj ne bo mogoče izbirati. "Ni ključno katero cepivo, ključno je, da imamo cepivo, da bomo v čim krajšem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce."

Trst Covid-19 Svet Strogi ukrepi pri sosedih: Iz stanovanja le za nujne opravke!

Cepiva mRNa se bodo prednostno uporabljala za cepljenje starejših od 65 let. 

Taksisti in trgovci, ki morajo opravljati redna testiranja, ne spadajo v nobeno od prednostnih skupin. Cepljeni bodo, tako kot vsi ostali, potem ko bodo precepili kritično infrastrukturo.

Kdaj bo dovolj cepiva, da se bodo lahko cepili šolniki, minister ni znal napovedati. Je pa dejal, da bodo v šolstvu cepili po prioritetah, najprej zaposlene v vrtcih in prvi triadi oz. morda do petega razreda ter starejše zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • dejan20 16:03 14.marec 2021.

    Kaj pa brezposelni tudi oni bi morali biti na prednostnem seznamu pa verski usluzbenci pa brezdomci itd. Zaradi tega se ne bom cepil ce se ne morem lepo po vrsti se tudi na koncu vrste ne bom

  • Avatar Leon
    Leon 09:50 03.marec 2021.

    Takšen je nov prednostni vrstni red.....v kolikor Janša drugače ne odloči ! Iz zanesljivih virov je podatek, da imajo presežek AstraZeneca ,ki ga sedaj vsiljujejo vsem ne glede na njihove vrstne rede in priporočila za starostne skupine do 65 let ...prikaži večet . Nihče ne zna povedati kaj je s tem cepivom ,ki se ga tako izogibajo mladi ?

  • .antihojsar 15:52 02.marec 2021.

    https://www.facebook.com/100007389911787/videos/2820923521497284/