Slovenija
357 ogledov

Nove okužbe v domu starejših občanov, Ljutomerčani zahtevajo ukrepe

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33.

Predstavniki doma in pristojnih služb zdaj preverjajo ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev. Kot je danes dejal direktor doma Tomislav Nemec, mora o primernosti prostorov odločiti epidemiološka služba, sicer pa bodo, kot dodaja, naredili vse, kar je možno. Težave, kot je dejal Nemec, rešujejo po korakih, kot je dogovorjeno s strokovnjaki.

V javnosti pa je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro.

"Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustrezno število sanitarij in tušev. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu," so še dodali v pismu.

Koronavirus v Franciji Slovenija Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se je znižalo

Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom.

"Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in ustrezno zavarovalo," še piše v pismu.

Pisci rešitev vidijo v razdelitvi stavbe doma na tri oddelke, za zdrave, s sumom okužbe in okužene, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdrave prebivalce naj bi po njihovem preselili iz doma, z zunanjim okoljem pa preprečili stike in s tem širitev okužbe.

Od petka iskali primeren prostor

Direktor doma Tomislav Nemec očitke iz pisma občanov in svojcev varovancev, ki ga je na facebooku z namenom preprečitve nadaljnjih okužb delila ljutomerska županja Olga Karba, zanika.

"Navedbe, da ne upoštevamo navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ne držijo," je zatrdil Nemec in dodal, da jih je v sredo obiskala epidemiologinja in pregledala vse ukrepe, ki jih izvajajo v domu. Pri tem po njegovih besedah ni ugotovila nepravilnosti.

"Varovancev nismo mogli preseliti, saj smo šele v sredo sprejeli načrt selitve, sicer pa smo že od petka iskali primeren prostor za to, a ga žal nismo uspeli najti," je pojasnil Nemec.

Na očitek o razdeljevanju malic pa je odgovoril, da so jih prenehali deliti zunanjim odjemalcem, bil je le primer, ko je ena oseba na to pozabila in jo je prišla iskat, vendar je ni dobila.

Svojci imajo možnost, da varovance pokličejo po telefonu, je še spomnil Nemec, o odvzemu brisov vodilnim v domu pa je dejal, da jih niso jemali, ker v zadnjem času niso imeli stikov s stanovalci. Prednostno sicer testirajo stanovalce in zaposlene, ki so bili z njimi v stiku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.