Slovenija
57 ogledov

Novi blok 6 Teša že izpadel iz sistema

Žurnal24 main
Zaradi izpada novega bloka 6 so morali zagnati Termoelektrarno (TE) Brestanica.

Na Elesu pravijo, da so zaradi izpada bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki mu je sledilo še več neuspešnih zagonov, angažirali Gen energijo, s katero imajo za take primere sklenjeno pogodbo, ta pa je aktiviral svojo hčerinsko družbo TE Brestanica.  

Presenetilo prebivalce

TE Brestanica je sicer rezerva za nuklearko in v nujnih primerih praviloma obratuje le krajši čas, saj je proizvedena cena elektrike precej visoka. Daljše obratovanje je zato presenetilo prebivalce kraja, ki so nas na dogajanje opozorili. 

TE Brestanica je od včeraj od sedmih zjutraj obratovala bolj ali manj neprekinjeno, so pojasnili na Elesu, v povprečju pa v teh 27 urah delovala z možjo 138 megavatov. To je skoraj polovična razpoložljiva moč, v povprečje pa je vključena tudi noč, ko so potrebe po elektriki nižje. 

Na Elesu so pojasnili, da imajo terciarno rezervo delovne moči zakupljeno pri podjetjih Gen Energija, HSE,  toplarni Ljubljana in Elektro energiji. Vse potrebe po terciarni rezervi v Sloveniji pa lahko pokrijejo tudi "s podpisanimi sporazumi o zagotavljanju medsebojne pomoči, ki jih imamo sklenjene z italijanskim sistemskim operaterjem Terna, ter v okviru regulacijskega bloka Slovenija-Hrvaška-Bosna in Hercegovina". 

Najprej izkoristijo domače rezerve

To rezervo sicer, trdijo na Elesu, koristijo šele, ko doma izčrpajo vse možnosti. Včeraj so sicer za pomoč prosili hrvaškega operaterja, a so imeli tudi tam težave z energetsko oskrbo in niso mogli zagotoviti potrebnih količin elektrike, za pomoč pa so zaprosili tudi italijanskega operaterja, ki ima na razpolago dovolj virov. Da je domača rezerva najbolj zanesljiva, je poudaril tudi direktor TE Brestanica Tomo Malgaj, ki je potrdil, da so v obratovanju. 

 

Komentarjev 4
  • Nevtrino 21:30 30.oktober 2014.

    "...Na Elesu sicer poudarjajo, da "trenutne obratovalne razmere, ki so laiku na prvi pogled morda videti kritične, sodijo v rang normalnega obratovalnega stanja"..."-----Da počiš od smeha: kritične obratovalne razmere sodijo v rang normalnega obratovalnega stanja. .. Kje že? Aha, v Sloveniji!

  • francek 19:48 30.oktober 2014.

    TE Brestanica z svojo visoko zagonsko zanesljivostjo vedno priskoči na pomoč, ko je to najbolj potrebno.

  • mihatirs 17:43 30.oktober 2014.

    na tvojo žalost tud smo!