Slovenija
3765 ogledov

Novi podatki: Takšne so posledice sproščanja ukrepov.

mestni utrip Saša Despot
Delež pozitivnih testov PCR je nižji od 20 odstotkov, zelo spodbudna pa je primerjava s prejšnjim tednom.

V sredo je bilo opravljenih 4228 testov PCR, s katerimi so potrdili 774 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 18,3 odstotka. Opravljenih je bilo 27.806 hitrih testov. V primerjavi s prejšnjo sredo tokrat beležimo 16-odstotni padec števila novih potrjenih primerov.

Prejšnjo sredo je bilo s 3937 testi PCR potrjenih 921 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR je bil 23,4 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 35.376 hitrih testov. Pri tem je treba upoštevat, da je bil prejšnji teden v torek praznik, zato se je zelo verjetno del testiranj, ki bi bili običajno izvedeni na torek, prenesel na sredo. 

Število aktivnih primerov je po podatkih Sledilnika trenutno 9611, sedemdnevno povprečje novih primerov pa znaša 734,4 in se je malenkost znižalo v primerjavi z včerajšnjim dnem.

Stopicljamo na mestu

Delež pozitivnih testov PCR se zadnje čase giblje okoli 20 odstotkov. Kot je v torek dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, že nekaj časa "stopicljamo na nihanjih med 14 in 25 odstotki". Že nekaj časa je viden precejšen upad števila obolelih v starostnih skupinah 65 +, narašča pa število obolelih v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let.

Institut Jožef Stefan sicer napoveduje, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije v rumeno fazo lahko prešli v drugi polovici maja, medtem ko bi pri trenutnih pogojih lahko zelo fazo dosegli sredi junija. 

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlada že sprejela nekatere odločitve

Vlada je na sredini seji sprejela več odločitev, povezanih z omejitvijo širjenja epidemije covida-19. Spremenila je odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi. Po novem je število udeležencev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih določeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov zaprte površine. Vse ostale določbe ostajajo enake, vključno z omejitvijo največjega števila udeležencev javnih prireditev in shodov na 10 oseb. 

Glede začasnih omejitev pri izvajanju športnih programov in priznavanja dokazil negativnega rezultata testa na virus SARS-CoV-2 se po novem kot ustrezna štejejo dokazila, ki so bila  izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Za sedem dni se podaljšuje veljavnost vseh ostalih ukrepov, ki so veljali doslej. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • suineg7878 20:18 06.maj 2021.

    Zakaj "ablast" govori, da je cilj precepljenosti cca 60%, če "vemo", da priznavamo čredno imunost pri 95% (otroška cepiva itd). Kaj pa če so te C19 vakcine "self-replicant"? Cepiš polovico, pustiš cepljene ovce, da tavajo po svetu in v zelo ...prikaži več kratkem času "pocepijo" vse. SiFi? :) Vir: https://cdn.pfizer.com/pfizercom/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdf Poglej stran 67. :)

  • Kirka 19:53 06.maj 2021.

    Pameten virus, kako si izbira starostne skupine.

  • Janez_53 11:07 06.maj 2021.

    Ja kako hudiča se lahko situacija izboljšuje, če je pa Janša jasno napovedal, da bo zaradi protestnega shoda prišlo do bistvenega poslabšanja, za katerega bodo vsekakor krivi protestniki? A ga res nihče več ne uboga?