Slovenija
5603 ogledov

Novi zemljevidi Slovenije v kratkem dostopni tudi javnosti ...

Interaktivni zemljevid Žurnal24 main
Vlada se je na današnji seji seznanila s kartografskim prikazom poteka meje s Hrvaško. Zemljevidi so zaenkrat še pod stopnjo zaupnosti, a naj bi bili javnosti dostopni že naslednji teden ...

Kartografski prikaz meje med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je pripravila posebna delovna skupina, je danes potrdila vlada. Gradivo, ki je zaenkrat še zaupne narave, bodo previdoma prihodnji teden nato obravnavali še na državnozborskemu odboru za zunanjo politiko,  po tej seji pa naj bi bili zemljevidi po napovedih javno objavljeni.

Za uveljavitev kartografskega prikaza bo po besedah generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič treba predhodno spremeniti še zakon o evidentiranju nepremičnin oziroma ga uskladiti z arbitražno razsodbo. Omenjeni zemljevidi pa bodo "v trenutku, ko bo implementirana razsodba in bo vzpostavljena državna meja, v vseh evidencah" in tako tudi na voljo za uporabo kartografom in založniškim hišam, ki jih bodo lahko vključili v svoje nove zemljevide  ...

"GURS bo podatke o državni meji med Slovenijo in Hrvaško po zaključenem postopku implementacije razsodbe arbitražnega sodišča vključil v vse svoje evidence in te podatke uporabil tudi v vseh izdelkih, ki nastajajo na podlagi navedenih evidenc v evropskem prostoru," so nam po sprejetju arbitražne sodbe zagotovili na okoljskem ministrstvu, ki ga vodi Irena Majcen, in nadaljevali, da bodo tako tudi vsi mednarodni uporabniki, ki v svojih izdelkih in kartografskih prikazih uporabljajo njihove podatke, dobili zaris mejne črte na podlagi razsodbe. Država oziroma GURS pa seveda nima vpliva na uporabnike podatkov, ki jih pridobivajo iz drugih virov ali celo kartografske zarise meja izdelujejo sami. In prav tukaj se zna zaplesti, saj smo Slovenci na primer pri pripravi atlasov sveta skorajda povsem odvisni od tujih založniških hiš in posledično njihovih uredniških odločitev.
 
distribucija, zemljevid slovenije, zurnal24 Slovenija Po arbitraži na delo kartografi

Tudi osnutki ostalih predpisov, ki so potrebni za implementacijo arbitražnega sporazuma, - največ jih je s področja ministrstva za okolje in prostor, nekaj pa tudi s področja ministrstev za pravosodje, infrastrukturo in gospodarstvo, so po besedah vladne predstavnice že pripravljeni in jih sedaj še usklajujejo, na vladi pa naj bi bili sprejeti do konca tega meseca.

Komentarjev 3
  • Marcel Pravnik 10:26 06.oktober 2017.

    Če Hrvati ne sprejmejo arbitržne rešitve je za Slovenijo naslednji korak tožba v Hagu, za uveljavitev meje s Hrvaško z l. 1918, to je tisto ozemlje, ki ga je prenesla vsaka v SHS;

  • Tejč 09:15 06.oktober 2017.

    Rešili bomo pa vprašanje dostopa do odprtega morja. Teh nekaj kvadratnih metrov zemlje pa ni nič posebnega. Samo številka.

  • Lavdan 18:36 05.oktober 2017.

    Toliko o tej opevani arbitraži katere posledica bo samo manjša površina Slovenije in nekaj lavorjev vode več, če sploh..