Slovenija
68 ogledov

Novinarji Dnevnika nad Pavlina

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Aktiv novinarjev Dnevnika je prepričan, da predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin s svojimi potezami v hišo vnaša negotovost in ogroža operativno delovanje novinarskega dela časopisne hiše.

Med spornimi odločitvami izstopa ta, da tudi s 1. julijem ne imenuje odgovornega urednika.

V Aktivu menijo, da navkljub drugačnim izjavam v javnosti Pavlin s svojim ravnanjem dokazuje, da mu je za usodo časnika vseeno. Očitajo mu tudi, da novinarji niso "dobili nobenih zagotovil, da se praksa imenovanj vršilcev dolžnosti na položaj odgovornega urednika ne bo nadaljevala vsaj do konca letošnjega leta, kar lahko ogrozi položaj časopisa na medijskem trgu", so Dnevnikovi novinarji zapisali v izjavi za javnost.

Zadnje spremembe statuta družbe Dnevnik upravi omogočajo zamenjavo odgovornega urednika že po treh mesecih, če bo v tem obdobju prekoračil s poslovnim načrtom določene odhodke uredništva ali če bo branost časopisa po Nacionalni raziskavi branosti padla. Po mnenju Aktiva novinarjev to upravi omogoča "redno" menjavanje urednikov, vodi pa tudi "v stanje kaosa, ki lahko časopisno hišo Dnevnik celo uniči".

Aktiv ugotavlja, da uprava s kadrovsko zmedo ter zahtevami po krčenju stroškov in ravni novinarskih pravic ustvarja pogoje za počasen zaton časopisa "kot resnega in kvalitetnega medija".

Poziva tudi predsednika uprave, ki je na skupščini javno nasprotoval tudi povečanemu izplačilu dividend v višini 1,6 milijona evrov, da "svoj protest, če je bil mišljen resno, podkrepi z odstopom".

Aktiv novinarjev Dnevnika poleg tega ostro nasprotuje ukinitvi obveznega soglasja pri imenovanju odgovornega urednika. Novinarske aktive ostalih časopisnih in medijskih hiš poziva k skupni akciji, s katero bi skušali omenjeni institut vključiti v medijsko zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.