Slovenija
1105 ogledov

Novo glede 250-kilogramske bombe v Novi Gorici

Bomba pri Novi Gorici Darko Zonjič
Nevtralizacija bombe naj bi potekala v nedeljo, po dogovoru z italijansko stranjo. V pasu 400 metrov od bombe bo potrebna popolna evakuacija, v pasu 600 metrov pa omejeno gibanje.

Danes zjutraj so pirotehniki pričeli s pripravami za odstranitev včeraj najdene 250-kilogramske letalske bombe, ki so jo odkrili v Novi Gorici med gradbenimi deli v okolici železniške postaje. Pristojni so že včeraj določili stometrski varnostni pas, znotraj katerega je gibanje omejeno.

Po natančni identifikaciji te angleške bombe so predstavniki občine, civilne zaščite, predstavnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in drugih interventnih služb na tiskovni konferenci predstavili potek odstranjevanja bombe.

Po besedah župana Sama Turela so na bombo naleteli ob izkopu zaradi dograditve kanalizacijskega omrežja. "Stanje je stabilno, neposredno nevarnosti ni," je dejal. Letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli v bližini novogoriške železniške postaje, zelo blizu pa je tudi meja z Italijo. Župan je občane pozval, naj upoštevajo stometrski varnostni pas. 

Ker eksploziv leži zelo blizu meje in bi njegovi vplivi ob eksploziji segli tudi v Italijo, so imeli po Turelovih besedah zjutraj sestanek s predstavniki občine Gorica. "Morebitni vpliv bombe sega na obe strani meje, zato je potrebna kooordinacija tudi z italijansko stranjo," je dodal. 

Omenjena angleška letalska bomba ima dva mehanska vžigalnika, v njej je 100 kilogramov eksploziva. "V tem stanju je bomba varna, če se kaj ne počne z njo. Seveda jo bo treba nevtralizirati" je povedal vodja Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

Nevtralizacija bombe naj bi potekala v nedeljo, po dogovoru z italijansko stranjo. Župan poziva občane, naj spremljajo sporočila, pred začetkom evakuacije jih bodo o tem obveščali na domu, pripadniki civilne zaščite bodo šli od vrat do vrat.  V pasu 400 metrov bo potrebna popolna evakuacija, v pasu 600 metrov pa omejeno gibanje.

Ko bo enkrat evakuacija končana, bodo po pisku sirene za nevarnost določili dva pirotehnika, ki bosta ta vžigalnika poskusila odstraniti, imajo eno uro časa, če ne bo uspelo v eni uri, bodo bombo nadzorovano razstrelili. “Če imamo srečo, bo bomba tako kot pri posredovanju na Vurberku zgorela. Če ne bomo imeli sreče, bo prišlo do eksplozije. Mi načrtujemo, da nam bo uspelo že z odvijanjem vžigalnikov,” je postopek nevtralizacije opisal Zonjič.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 1
  • Kmodri 16:11 18.julij 2023.

    Kaj dosedaj pa so mislili, da je skulptura!