Slovenija
17895 ogledov

Novo glede tragične nesreče pri Postojni

nesreča Saša Despot Potniški vlak je do smrti zbil dva delavca.
Vse kaže, da je nesreči botrovala človeška napaka.

Po včerajšnji hudi nesreči pri Postojni, v kateri sta življenje izgubila dva delavca Slovenskih železnic, je danes znova spregovoril direktor Slovenskih železnic, Dušan Mes.

Spomnimo: na tirih je delalo devet zaposlenih pri Slovenskih železnicah, dva sta mrtva, dva hudo poškodovana. Očitno je šlo nekaj hudo narobe, saj o prihodu vlaka niso bili obveščeni.

Vzrok nesreče še ni potrjen, a najbrž je šlo za človeški faktor - verjetno je prišlo do šuma v komunikaciji med vzdrževalci na progi in delavcem, ki obvešča o dogajanju na progi. Signalnovarnostna naprava v Postojni je ena najboljših in novejših, saj je v uporabo prišla leta 2021, je danes povedal Mes in dodal, da je treba ugotoviti, zakaj je do nesreče prišlo ter uvesti dodatne ukrepe in varovala. Dejal je tudi, da magnetogrami kažejo na človeško napako.

Stanje obeh poškodovanih delavcev je zdaj stabilno, je povedal. "Delavec, ki je hospitaliziran v UKC Ljubljana, nima hujših poškodb, delavec, ki pa je v izolski bolnišnici, pa je že bil operiran. Upam, da čim prej okreva." Obema je zaželel čimprejšnje okrevanje.

Inšpektor še vedno preučuje okoliščine nesreče, poteka tudi interni nadzor, podrobnosti bodo najbrž znane po praznikih.

Direktor Slovenskih železnic – Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je dejal, da so takoj po nesreči ustavili vsa dela, ki se izvajajo v času, ko vlaki vozijo. "Predpisali smo tudi dodatno osebje in varovanje, z namenom, da bi kar najbolj izključili tveganje človeškega faktorja," je dodal.

V naslednjih dneh bodo predpisali tudi nove protokole.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • sandi76 19:02 22.december 2023.

    Nikakor ne razumem teh postopkov. Če bi 500 m naprej in nazaj postavili enega s sireno, bi bil učinek takojšen. Tako pa se vsi zanašajo na neke telefone in podobno. Morda je kdo sufral po telefonu ?

  • Facja 18:59 22.december 2023.

    A ta Mes še kar gobec vrti??? Naj ga odstavijo. Toliko let na SŽ, pa nobenega razvojnega preboja. Bednik, ki samo slalomira med levimi-desnimi političnimi vratci.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:31 22.december 2023.

    Mater to pa res rabiš pet doktoratov, da prideš do ugotovitve, da je ta tragična nesreča posledica človeške napake!

Sorodne novice