Slovenija
28453 ogledov

Rano so ji šivali "na živo", zmanjkalo jim je lokalne anestezije

1/3
Bralka: V novogoriški urgenci so mi ureznino šivali brez lokalne anestezije.

"Pred kratkim sem zaradi ureznine nad gležnjem šla na urgenco v Šempeter pri Novi Gorici. Osebje je bilo prijazno, hitro sem bila na vrsti," nam je sporočila bralka.

Po čiščenju rane je zdravnik tehniku naročil, naj mu da lokalno anestezijo, ta pa je odvrnil: "Ni je. Zmanjkalo. Bolnica Franja." 

"Nato je zdravnik zavzdihnil in rano zašil 'na živo'," izkušnjo opisuje bralka, ki ne želi, da bi objavili njeno ime. Zdravnik ji je še dejal, da bi jo v primeru lokalne anestezije dvakrat zbodel z injekcijo in da jo bo tudi pri šivanju rane zbodel le dvakrat.

"Berem zgodbo o pacientki, da so ji rano šivali na živo. Isto so naredili v novogoriškem zdravstvenem domu pred leti moji takrat osemletni hčerki. Brado so ji šivali na živo z razlago, da bi jo itak morali parkrat zbost z anestetikom, kar je isto, kot da zašijejo brez," nam je prek Facebooka sporočila bralka in prosila, naj njenega imena ne objavimo. 

"Bolelo je za znoreti!"

"V resnici nista bila dva pika," se zgraža bralka in dodaja: "Bolelo je za znoreti, čeprav je zdravnik naredil le tri šive."

Kirurg Erik Sedevčič, predstojnik novogoriškega urgentnega centra dogodek zanika: "Vedno imamo dovolj veliko zalogo lokalnih anestetikov, tako da trditev, da nam jih je zmanjkalo, ne drži." Zagotavlja še, da se šivanje ran brez ene izmed oblik anestezije pri njih v praksi ne izvaja.

Toda bralka vztraja: "V tistem trenutku sem mislila, da je to nekaj običajnega. Šele kasneje sem v pogovoru s svojo zdravnico in drugim medicinskim osebjem izvedela, da se to nikakor ne počne."

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedevčič še zagotavlja, da tudi z zalogo drugih medicinskih pripomočkov nimajo nikakršnih težav: "Nobenega zdravila nam ne primanjkuje!"

Poudarja še, da svoje zgodbe sploh ne bi delila z mediji, če ji znanec pred časom ne bi opisal svoje izkušnje na novogoriški urgenci, ki je tudi bila skrb vzbujajoča.

Srčnega bolnika odslovili, ne da bi ga pregledali

"Pred meseci je večkrat omedlel in padel na tla. Je srčni bolnik z visokim pritiskom. Takrat ni šel k zdravniku, kasneje se mu je stanje umirilo, težave z izgubo zavesti je pripisal stresu. Nekaj tednov kasneje je na dan sobote znova izgubil zavest. Dan kasneje, torej v nedeljo, se je počutil slabo. Izmeril si je krvni tlak, naprava pa ga je začela opozarjati, da obstaja nevarnost srčnega infarkta. Ker se je ustrašil, je šel na urgenco," opisuje primer bralka.

Študentje medicine se pouka v zdravstvenih ustanovah lahko udeležijo v zelo majh Slovenija Zaradi napačno povezanih cevi naj bi umrlo več ljudi

Na urgenci so mu izmerili tlak, kjer je imel le rahlo povišanega. Zdravnica ga je poslala domov in mu rekla, naj naslednji dan obišče svojega zdravnika ali kardiologa, češ da na urgenci ne morejo opraviti EKG preiskave srca. Vse to z besedami, da je urgenca namenjena bolnikom, ki bruhajo, se huje poškodujejo in podobno, ne pa tistim, ki imajo povečan krvni tlak.

urgenca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z novogoriške urgence odgovarjajo, da primerov, pri katerih ne vedo natančno, za kaj je šlo, ne komentirajo in poudarjajo, da je urgenca namenjena neprekinjenemu zagotavljanju nujne medicinske pomoči, nujnega zdravljenja in neodložljivih zdravstvenih storitev.

"Nobenega pacienta, ki pride k nam, ne zavrnemo, temveč prav vsakega sprejme posebej za to usposobljena triažna medicinska sestra, ki s pomočjo manchestrskega triažnega algoritma presodi stopnjo nujnosti pacienta in ga uvrsti v eno izmed petih triažnih skupin, ki zagotavljajo najdaljši dopustni čas čakanja do prvega pregleda pri zdravniku," zagotavlja Sedevčič.

Narobe povezani kabli Slovenija Urgenca Šempeter: Znani rezultati nadzora umrlih v sobi z napačno povezavo

Letos so vsak dan pregledali med 125 in 130 pacientov.

Na vprašanje, če ima njihovo osebje kakršna koli navodila o načinu komunikacije s pacienti Sedevčič, odgovarja: "Vsi zaposleni imajo natančna navodila, kako komunicirati s pacienti, tudi s tistimi najzahtevnejšimi."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • primorka 13:15 08.december 2017.

    zakaj moj komentar ni bil objavljen ?

  • primorka 13:13 08.december 2017.

    O urgenci pa tole: Pokličeš v ambulanto,ker bi šel rad na pregled, odgovor je, danes ne moremo, jutri tudi ne ,pojutrišnjem pa ne delamo. Bolniško odprejo brez problema, ampak če ne moreš čakati, dneva ko si naročen to je bilo ...prikaži več konkretno govorim osebno, čez 8 dni, seveda sem šla na urgenco, to je bil njihov nasvet in dobila antibiotike. Vse se je zavleklo za 5 dni, ko bi lahko že ozdravela,pa se še vedno vlečem na bolniški. NAŠE ZDRAVSTVO, pa vedno ti trgajo za prispevke tudi če dobiš samo 5€

  • smejka 10:28 05.avgust 2017.

    Nič takega...po treh dnevih ugotavljanja, zakaj pri drenu na popku krvavim, je po posredovanju nočne sestre kirurg naredil dodatne tri šive.Kar tako.Sledila je kontaminacija šiva...posledično mesec in pol bolniške, slabokrvnost...kar nekaj.Strokovnost je šla 'po gobe'.Razmišljam, da grem naslednjič k veterinarju.