Slovenija
65 ogledov

Novogoriški brezdomci izjemno mladi

brezdomec Shutterstock
Na Goriškem opažajo približno 56 brezdomcev, njihova povprečna starost pa je le okoli 30 let, kar je precej manj kot po drugih slovenskih mestih, pravi Andreja Ličen iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Med brezdomci na Goriškem so predvsem odvisniki od drog, ki prihajajo tudi z druge strani državne meje. Veliko jih prihaja tudi iz držav nekdanje Jugoslavije, eden med njimi pa je celo iz Mehike. Nekateri brezdomci krožijo po celotni Sloveniji, v določenem časovnem obdobju pa so tudi na Goriškem, pravi Ličnova.

Najraje se zadržujejo v parku ob novogoriški avtobusni postaji. Kot opaža Ličnova, jih je na Goriškem največ v spomladanskih mesecih, ko se v mestu največ dogaja.

Primanjkuje ustreznih prostorov

Vendar brezdomcem na Goriškem težko pomagajo, saj nimajo ustreznih prostorov. Tako delijo hrano, torej en topel obrok na dan, kar na ulici. Povprečno prihaja na večerjo med deset in 15 ljudi. Tako malo naj bi jih bilo predvsem zaradi lokacije, kjer lahko delijo hrano.

"Za pomoč smo se obrnili tudi na Mestno občino Nova Gorica, vendar doslej še niso našli ustreznih prostorov, kjer bi poleg delilnice hrane in jedilnice lahko uredili tudi nekaj postelj in kopalnico," je povedala Ličnova. Brezdomci sicer prebivajo v zapuščenih halah, nekateri imajo tudi svoja stanovanja, ki pa so po njenih besedah v zelo slabem stanju.

Brezdomcem pomagajo tudi drugače, od reševanja in pomoči pri izpolnjevanju različnih dokumentov do iskanja stanovanja, je še povedala.

Komentarjev 1
  • privat 13:31 08.februar 2013.

    dejte povedat tem brezdomcem....kje so pravice do človeku vrednega življenja??