Slovenija
16632 ogledov

Novosti pri delovnem času učiteljev

Učiteljica v razredu Profimedias
Ministrica Maja Makovec Brenčič in predstavniki sindikatov šolnikov so uskladili spremembe glede delovne obvenosti učiteljev.

Podpisali so spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, s katerimi se opredeljujeta delovni čas in delovna obveznost učiteljev. Gre za velik korak naprej v smislu zaupanja v izvajanje učiteljevega dela, je ocenila ministrica Maja Makovec Brenčič.

V izjavi za medije je pojasnila, da je Računsko sodišče že pred časom dalo napotilo, da je delovni čas in obveznost učitelja treba opredeliti. Danes so tako podpisali spremembe in dopolnitve h kolektivni pogodbi.

Govorijo o tem, da je delovni čas učitelja neenakomerno razporejen, da je v 40-urnem delovniku 33-urna obveznost, ki jo učitelj uporablja za izvedbo učne obveznosti, priprav na pouk, popravljanje, ocenjevanje in drugih nalog, in da je v obsegu od 150 do 180 ur na šolsko leto učitelj obvezan izvajati tudi druge aktivnosti za izpolnitev izobraževalnega programa.

Vsako leto pa ravnatelj skupaj z učiteljem pripravi njegov individualni delovni načrt, po katerem izvaja te naloge. Tako je po besedah ministrice mogoče pregledno in sistematično spremljanje nalog, hkrati pa so podane možnosti, da se znotraj individualnih delovnih načrtov, ki se sklenejo med ravnateljem in učiteljem, korektno in kakovostno tudi izvajajo, je pojasnila.

Po uspešni reformi izobraževalnega sistema pred 20 leti je bilo vprašanje delovnega časa, ki je bil od šole do šole urejen različno, izrazito problematično, je opomnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. S podpisom spremembe kolektivne pogodbe se po njegovih besedah to enotno ureja, kar je po njegovih besedah pomemben dosežek.

Pogodba sicer začne veljati s 1. septembrom, uporabljati pa se bo začela prihodnje šolsko leto, že v začetku tega šolskega leta pa bodo začeli s preverbo spremembe na izbranih šolah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:47 28.julij 2017.

    Nikjer pa ne piše ali sodo treh mesecev počitnic upravičeni tudi tajnica,računovodja,čistilke, hišnik in drugi režijci,ki niso učitelji?

  • Avatar Iva Valant
    Iva Valant 13:44 28.julij 2017.

    Eno zelo obrobno vprašanje: koliko minut traja Štrukljeva ura? V realnem sektorju včasih tudi več kot 60...

  • Onlytime 13:09 28.julij 2017.

    Ja, morda je res bolje tako. Zdaj bodo pa ravnatelji jamrali, da jim je naloženo dodatno delo za isto plačilo.