Slovenija
44 ogledov

Hilda Tovšak trgovala z ljudmi

Preiskava Tovšakove
1/13
Gregor Katič
Zaradi suma gospodarskega kriminala hišne preiskave v Ljubljani, Celju in Novem mestu. Prostost odvzeli desetim ljudem.

Preiskave gospodarske kriminalitete, ki jih je danes izvajal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), so zaključene, je dejal predstavnik NPU Drago Menegalija. Še vedno je pridržanih osem oseb, dve pa sta bili izpuščeni tekom preiskave, v kateri je bila zaradi "trgovanja z delavci" pridržana tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak.

Kriminalisti so danes na območju policijskih uprav Ljubljane, Celja in Novega mesta zjutraj začeli s hišnimi preiskavami, zaradi suma nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pa je bila prostost odvzeta 10 osebam. Preiskave so se doslej že zaključile, iz pridržanja pa sta bili izpuščeni dve osebi.

Tovšakova ostaja v pridržanju

Po naših informacijah so preiskovalci bili na domu razvpite Hilde Tovšak. Odvetnik Tovšakove Boris Kanduti se nam na telefonske klice ni odzval, je pa za 24ur.com potrdil, da so bili preiskovalci danes tudi pri njegovi klientki. Pod drobnogledom naj bi bila tudi zaradi suma, da naj bi poskušala na sporen način posredovati pri sodelovanju poslov za Teš 6.

Noč bo Tovšakova prespala v policijskem pridržanju, neuradno na celjski policijski upravi. Predvidoma jutri jo bodo prepeljali na zaslišanje k celjskemu preiskovalnemu sodniku. Po naših informacijah bo tožilec Stanislav Pintar, ki vodi večino postopkov proti Tovšakovi, zanjo zahteval pripor.

Tovškakova in ostali pridržani naj bi "trgovali" z delavci varilci, ki so delali v Tešu. Osumljeni naj bi skušali poljske varilce v termoelektrarni nadomestiti z delavci iz Srbije. Pri tem naj bi si izmenjavali podkupnine in provizije, še poroča Večer.

Uroš Rotnik
, nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj, ki je podjetje vodil do novembra 2010, je dejal, da ni seznanjen s kakršnimikoli preiskavami, poleg tega mu ni znano, da bi Tovšakova pri Tešu kdaj lobirala za posle.

Obsežna preiskava

Današnje aktivnosti so zaključek prve faze preiskave, v okviru katere so preiskovali sum nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. "Preiskovalci  NPU  v  hišnih  preiskavah  iščejo materialne dokaze, ki se bodo uporabljali kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri preiskavi sodeluje 88 preiskovalcev NPU in kriminalistov ter policistov iz policijskih uprav Ljubljana, Celje in Novo mesto," so sporočili s policije.


Komentarjev 17
  • mia 08:33 02.marec 2013.

    ja, pri vsm tem me je sram, da sem slovenka

  • mia 08:32 02.marec 2013.

    žalostno, a tak pravni sistem imamo

  • sintesi 18:40 01.marec 2013.

    juhu-hu......zapret in pobrat premoženje......vsem tajkunom