Slovenija
995 ogledov

O "notorično dolgih" predkazenskih postopkih

Kriminalistična preiskava na MOL Anže Petkovšek
Ministrstvo o "notorično dolgih" predkazenskih postopkih in kako je od tožilstva in policije upravičeno pričakovati več aktivnosti.

Za komentar bizarnega zapleta, ki se je zgodil med ljubljanskim tožilstvom in policijo v primeru očitanih nepravilnosti poslanki SMC Ireni Grošelj Košnik, smo na Žurnalu24 zaprosili tudi ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi minister Goran Klemenčič.

Goran Klemenčič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slednji je namreč večkrat in ob različnih primerih poudaril potrebo po učinkovitejšem in hitrejšem vodenju postopkov ...

Primera - kjer smo razkrili, da tožilstvo čaka na dopolnitev, za katero policija niti ne ve, primer pa stoji - ne poznajo in ga niso želeli komentirati, so pa nam z ministra odgovorili, da je na načelni ravni "dobro sodelovanje med policijo in državnim tožilstvom v predkazenskih postopkih ključnega pomena za zakonitost, učinkovitost in kakovost kazenskega pregona". Nato pa so v stilu ostrih opazk ministra, ki je navajal tudi, "da bodo letele glave", če bo zadeva Istrabenz, v kateri je bil Igor Bavčar na prvi stopnji obsojen na pet let zapora, zastarala, nadaljevali:

"Čeprav okvirje sodelovanja in usmerjanja ureja že zakon in nekaj podzakonskih aktov, situacija pogosto ni optimalna in je eden od pomembnih razlogov za notorično dolge predkazenske postopke. Na tem področju je - tako na ravni ODT (okrožnih državnih tožilstev, op. a.) in PU (policijskih uprav, op. a.) kot na ravni vodstev obeh institucij - upravičeno pričakovati več aktivnosti."

SMC kongres Preiskava Slovenija Tragikomičen pingpong med tožilstvom in policijo ... Primer poslanke SMC Irene Grošelj Košnik

Ministrstvu se tako zdi pomembno spremeniti tudi zakonodajni okvir kazenskega postopka in ga približati dobrim praksam v Evropi. To so na ministrstvu za pravosodje, kot navajajo, tudi storili z obsežno novelo Zakona o kazenskem postopku, ki pa je po njihovih besedah pred kratkim "žal doživel veto v državnem svetu".

O noveli je nato minuli petek ponovno glasoval odbor za pravosodje, ki pa ni sprejel predlaganega mnenja, da je novela ustrezna. Ker je za ponovno potrditev novele v državnem zboru potrebna večina vseh poslancev, bi morala tudi na odboru za to, da bi bilo sprejeto mnenje, da je novela ustrezna, glasovati večina vseh članov odbora, to je devet od 17. A jih je za takšen sklep glasovalo le osem, proti pa jih je bilo šest.

Nasprotniki novele so največkrat izrekali pomisleke glede posega v pravice do obrambe in preveč omejuje sodno preiskavo.

Komentarjev 3
  • jakec1575 09:59 11.oktober 2017.

    Vir greha in lobijev je torej v parlamentu, ki znova in znova malinči in unicuje dobre zakone ze 15 let. Vsak s svojo racunico v zepu. V zadnjih 20 letih je bilo veliko dbrih zakonov unicenih z lokalnimi posebnostmi. Na ...prikaži več poslance pa lahko pritisne le ljudstvo z volitvami in protesti. Ministrstvo lahko samo pripravi dober in oster zakon. Slovenska demokracija pa potem to poserje. krivi smo sami, da imamo mafijsko državo. Če ni državni zbor, je pa državni svet. ko bodo tam sedeli ljudje brez svojih

  • mirror 08:42 11.oktober 2017.

    Še eden razlog več za ukinitev neomejenega mandata tožilcev in sodnikov.