Slovenija
9 ogledov

Občina toži državo

černobil, jedrska energija, nuklearka, nevarnost, krokar, znak Žurnal24 main
Jedrski objekti. Dol pri Ljubljani zahteva 13 milijonov evrov odškodnine.
Zahteva Občine Dol pri Ljubljani ni upravičena, saj ARAO izplačuje nadomestilo v skladu z uredbo na območju jedrskega objekta v Brinju.
Ministrstvo za okolje in prostor

Ljubljana. V Občini Dol pri Ljubljani menijo, da jih je država prikrajšala za nadomestilo za omejeno rabo prostora. In sicer, pojasnjujejo, država ni določila meril za višino nadomestila za omejeno rabo prostora, hkrati pa jedrskega reaktorja TRIGA MARK III, ki je v njihovi občini, ni uvrstila med objekte, za katere se nadomestilo izplačuje. Za drugi jedrski objekt (v Brinju), skladišče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov CSRAO, pa jim je nadomestilo znižala. Zato so po treh letih pozivanja proti državi vložili tožbo z odškodninskim zahtevkom 13 milijonov evrov.

Zahteva občine ni upravičena, menijo na okoljskem ministrstvu in razložijo, da Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO) občini izplačuje nadomestilo za objekt v Brinju. Višina nadomestila se določa na osnovi potencialne nevarnosti in ne na osnovi aktivnosti virov sevanj v objektu, okoli katerega je širše območje nadzorovane rabe prostora. Jedrska objekta v Dolu pri Ljubljani sta opredeljena kot en vir potencialne nevarnosti, pravijo na ministrstvu.

V uredbi ni meril
Uredba. Vlada v uredbi o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora zaradi jedrskega objekta ni določila meril za določitev višine nadomestila, s tem pa občini onemogočila uveljavitev pravice do nadomestila za jedrski reaktor TRIGA, menijo v Dolu pri Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.