Slovenija
383 ogledov

Obeta se nam obvezno zavarovanje za varno starost

slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko Anže Petkovšek
Število uporabnikov domov za upokojencev se v zadnjih letih zmanjšuje, mnogi so jih bili primorani zaradi denarne stiske celo zapustiti. Na dogajanje za zaprtimi vrati doma socialno varstvene institucije nimajo pregleda. Za varno starost vlada napoveduje novo obliko zavarovanja.

Trend odhajanja se je v tem letu nekoliko ustavil, vendar novih uporabnikov še vedno ni, ugotavljajo na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZ). Čakalne vrste so praktično izginile. Glede na demografske napovedi bi moralo biti ravno obratno: "Naši domovi za upokojence postajajo vse manj socialne in vse bolj zdravstvene ustanove, saj se za odhod v dom ljudje odločajo šele takrat, ko domača oskrba ni več mogoča", dodajajo na SSZ.

Kriza udarila tudi po starejših

Da je kriza udarila tudi po starejših občanih, občutijo tudi v  Črnomlju, je za Žurnal 24 povedala direktorica DSO Črnomlje, Valerija Lekič Poljšak. "Še leta 2011 je bil dom poln, imeli smo celo nekaj novih vlog. Z letoma 2013 in 2014 so začeli ljudje odhajati, novih vlog praktično ni. Lani jih je odšlo šest, čez Kolpo, na Hrvaško."

Oskrba v  najbližjem domu prek meje, čez Kolpo, je namreč za upokojence cenejša. "V tem domu starejši nimajo ne medicinske sestre, torej zdravstvene oskrbe, ne vodenih terapij, posebnih programov,“ pojasnjuje direktorica DSO Črnomelj.

Nasilje nad starejšimi narašča

Zaradi ekonomske krize, ki je v teh krajih še kako klestila delovna mesta, je v mnogih družinah pokojnina edini redni vir dohodka. "Narašča nasilje nad starejšimi, v obliki psihičnega in ekonomskega nasilja. Ljudje tega ne povedo, vidim, ko pridejo k nam, in ko rečem, pa dajte no povedat, v čem je problem. Kaj hočem govorit, tako kot bo sin reku, hčerka rekla.“

Nad tem, kaj se s temi ljudmi dogaja za zaprtimi vrati, doma, institucije kot so domovi za upokojence, občine, centri za socialno delo, nimajo nadzora."Zveš takrat, ko nekdo pride in res za pomoč. Občine, centri po Sloveniji različno izvajamo pomoč, vendar če uporabnik to želi", še pove naša sogovornica

Predraga tudi oskrba na domu

Čeprav je tovrstna oskrba subvencionirana, običajno petdeset odstotno, si je mnogi ne morejo privoščiti.

"Povprečna ura oskrbe na domu v Sloveniji je 15 – 17 evrov na dan, štiriindvajset urna dnevna pomoč stane v povprečju 22 evrov. Dvoposteljna soba v našem domu, poleg vseh zdravstvenih storitev pri nas stane 538 evrov,“ tako direktorica, ki se strinja z vladno strategijo, da bi morali starejši čim dlje časa ostajati doma. Domovi razvijajo tudi storitve na domu.

V prihodnjih desetih letih za 40 odstotkov več dementnih

V domu v Črnomlju imajo trenutno 180 varovancev. Več kot petdesetim odstotkom so zdravniki ugotovili demenco. Najbolj dementnih, ki potrebujejo posebno oskrbo je štirideset. Podatki iz Črnomlja torej potrjuje zaskbljujoče statistike, da se delež dementnih tudi Sloveniji drastično viša.Tovrstna oskrba je seveda še dražja.:"Cena dvoposteljne sobe za ljudi z demenco je 875 evrov, enoposteljne pa 930 evrov na mesec, s tem ,da smo v Črnomlju po slovenskem povrečju cen nekje v spodnji polovici“, so nam povedali v Črnomlju

Obvezno zavarovanje za varno starost

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno v pripravi predvideva zavarovanje za dolgotrajno oskrbo in bi bil del osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Tovrstno zavarovanje je po mnenju strokovnjakov nujno potrebujemo, saj trenutno nimamo nič. Danes si uporabnik vse plačuje sam. Če bo zakon zaživel, bi uporabniki plačevali le nastanitev, ostalo bi krilo zavarovanje:

Seveda so to le osnutki in to se dogaja že dobrih deset let.o Čakamo na ministrstvo za zdravje, pravi naša sogovornica, ki že od začetka sodeluje v pripravi zakona. „Vedno se ustavi pri zavarovanju. Vedno se namreč ustavi pri denarju. Že dva meseca čakamo Ministrstvo za zdravje, da nas pokliče na sestanek," je še dodala Valerija Lekič Poljšak.

Vsebine, povezane s socialo, delom in pravom tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 8
  • Janez_53 00:46 06.maj 2015.

    Saj nisi priseben, človek!!! KDO je predpisal kakšen standard mora biti v domovih za upokojence??? Pri tem upokojenci NISO IMELI NOBENE BESEDE! Veliko jih je, ki imajo pokojnine NIŽJE OD 500€, oskrba v domu pa stane nekje med 600 € ...prikaži več in 1100 €! Kako si torej naj privoščijo bivanje v domu, ko sami več ne morejo živeti, otroci pa so v službah ali celo na zavodih za zaposlovanje!!! Zato ne blebetaj o tem, kako "hočejo ves standard", če nimaš pojma za kaj se gre!

  • dragec 06:53 23.april 2015.

    Še ena SLO potegavščina

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:09 22.april 2015.

    Mi bomo to plačeval pol pa k bomo mi stari bo pa spet premal dnarja kljub vplačevanju. In potem bojo pa spet nov davek se spomnl zato da lahko spet legalno korupcijo zganjajo.