Slovenija
26 ogledov

Obetajo se nove zaposlitve v gostinstvu

Zavod za zaposlovanje brezposelnih ne bo napotoval na malo delo, ampak ga bodo t Žurnal24 main
Delodajalci v Sloveniji za tretje četrtletje 2013 napovedujejo spodbudno obdobje za iskalce zaposlitve.

Napoved delodajalcev se je okrepila že drugo četrtletje zapored in dosegla najvišjo vrednost v tem letu, kaže raziskava Manpower.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj, so napovedi za tretje tromesečje vedno najbolj spodbudne, zato lahko z zmernim optimizmom zremo v prihajajoče mesece.

Danes objavljeni rezultati ponudnika rešitev in storitev na trgu dela, družbe ManpowerGroup, za Slovenijo kažejo, da jih od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, 15 odstotkov pričakuje rast zaposlovanja, osem odstotkov jih predvideva upad zaposlovanja, 75 odstotkov pa jih meni, da se število zaposlenih v njihovem podjetju v naslednjih treh mesecih ne bo spremenilo.

Napoved zaposlovanja je glede na lansko drugo četrtletje vseeno slabša za dve odstotni točki.

Največ novih zaposlitev bo v gostinstvu

Zaposlitvene možnosti so pozitivne v sedmih od desetih gospodarskih panog. Najboljše možnosti bodo v panogah gostinstva in hotelirstva, finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, oskrbe z elektriko, vodo in plinom ter v gradbeništvu. Napovedi so negativne v javnem sektorju in socialnih storitvah.

Napovedi so pozitivne v vseh štirih slovenskih regijah. Največ možnosti je pričakovati v severovzhodni regiji, obetavne so tudi napovedi za jugovzhodno in jugozahodno regijo, v osrednji regiji pa neto napoved zaposlovanja beleži najnižjo rast.

Delodajalci iz severovzhodne regije poročajo o najbolj optimističnih napovedih, odkar se je raziskava v Sloveniji začela izvajati, je povedala Šercljeva.

V letni primerjavi so se napovedi slabše v šestih od desetih panog, na ravni regij pa so pričakovanja slabša v dveh od štirih regij.

Najslabše so napovedi za Evropo

Na globalni ravni - raziskavo so izvedli v 42 državah med več kot 65.000 delodajalci - v 31 državah napovedujejo zaposlovanje, medtem ko je za drugo četrtletje zaposlovanje napovedovalo 32 držav. Najboljše so napovedi na Tajvanu (neto napoved zaposlovanja +35 odstotkov), v Braziliji (+28 odstotkov), Panami in Peruju (+24 odstotkov) ter Turčiji (+28 odstotkov).

V ZDA so napovedi optimistične, delež delodajalcev, ki bodo v tretjem četrtletju 2013 zaposlovali, je najvišji v zadnjih štirih letih. V azijsko-pacifiški regiji so napovedi pozitivne, vendar je v Indiji in na Kitajskem napoved zaposlovanja šibkejša kot v preteklih letih.

Najslabše so napovedi v Evropi, in sicer v Italiji (-10 odstotkov), na Irskem (-7 odstotkov) in v Španiji (-5 odstotkov). Negativne napovedi so tudi v Belgiji, na Češkem, v Franciji, Grčiji, na Nizozemskem in Švedskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.