Slovenija
10815 ogledov

Oče ima po carskem rezu pravico do bolniškega dopusta za nego matere

Novorojenček. Shutterstock
Če se otrok rodi s carskim rezom, ima oče pravico, da uveljavlja bolniško za nego matere. O upravičenosti presoja osebni zdravnik.

Če se otrok rodi s carskim rezom, ima oče pravico, da uveljavlja bolniško za nego matere, očetovski dopust pa lahko koristi po zaključku bolniške, so opozorili na blogu podsrcem.si.

"Dva otroka sem rodila s carskim rezom, pa za to prvič slišim," pravi mamica, ki je dvakrat rodila v Kranju. Enako nam je povedala tudi ženska, ki je dvakrat s carskim rezom rodila v Postojni, a na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so potrdili, da lahko oče dobi bolniško za nego matere po carskem rezu. 

"V praksi lahko nastopijo primeri, zaradi katerih zakonec, oziroma partner, ki je nezaposlen (ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne dejavnosti, ni kmet ipd.) ali upokojen, ali je trenutno na porodniškem dopustu, zboli in sam potrebuje nego ali pa ne more zagotoviti nege otroka (če je otrok bolan). V teh primerih mora razloge dokazati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege, in sicer z ustrezno dokumentacijo ali na podlagi izjave v primerih, ko z dokumentacijo ne razpolaga," pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dodajajo, da je izbrani osebni zdravnik pooblaščen za ugotavljanje razlogov za začasno zadržanost od dela zaradi nege in je odgovoren za pravilno odločitev v vsaki posamezni zadevi. 

Izda očetov zdravnik na predlog materinega

"Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v primeru nege zakonca izda osebni zdravnik zavarovanca, ki neguje zakonca, in sicer za prvih sedem delovnih dni na predlog osebnega zdravnika zakonca, ki potrebuje nego," so pojasnili na ZZZS. 

Za odobritev bolniške za nego po carskem rezu naj bi bila v praksi menda dovolj odpustnica matere iz porodnišnice, v kateri je navedeno, da je rodila s carskim rezom. 

Pravica, o kateri nihče nikogar ne obvesti

Kako je mogoče, da o tem ženska, ki je imela dva carska reza nič ne ve? Ali so s to pravico seznanjeni in ali o njej obveščajo v šoli za starše in porodnice, ki rodijo s carskim rezom, smo preverili v več porodnišnicah. 

"V Šoli za starše dobijo bodoči starši vse informacije, ki jih zanimajo," pravijo v ljubljanski porodnišnici. "Glede nege družinskega člana (mamice, ki ima morebiti carski rez), pa dobijo tako očetje, partnerji in bodoča mamica vse informacije tudi od osebnega zdravnika. Vsak se mora torej sam pozanimati, katere pravice ima in kje si jih lahko uredi. Tam, kjer se urejajo vse pravice (tudi porodniška), za nego družinskega člana … torej od osebnega splošnega zdravnika na primarnem zdravstvu," so še zapisali v službi za odnose z javnostmi ljubljanskega kliničnega centra, v sklopu katerega deluje porodnišnica. 

Ob odgovoru iz največje slovenske porodnišnice sem nam zdi pomembno izpostaviti, da se pravica do porodniškega dopusta ureja na centru za socialno delo in ne pri izbranem osebnem zdravniku, potrdilo o predvidenem datumu poroda, s katerim se uveljavlja,  pa izda izbrani ginekolog in ne splošni zdravnik. Če ženska v času nosečnosti ne zboli, svojega izbranega zdravnika sploh ne obišče in ta niti ne more vedeti, da je noseča.

Predstojnica ljubljanske porodnišnice Nataša Tul pravi, da je bolniški stalež za nego porodnice izjemno redko potreben. "Če pride do zelo hude bolezni matere, se partnerja s tem dejstvom seznani takrat, ko je do staleža upravičen," je povedala. Babice v jeseniški porodnišnici menijo, da je bolniški dopust za nego matere po carskem rezu smiseln (več v okvirju). 

Seznanjeni so, obveščajo pa ne 

Z navedeno informacijo smo na Oddelku za perinatologijo seznanjeni in smo mnenja, da je takšna nega potrebna, so odgovorili v UKC Maribor, v sklopu katerega deluje mariborska porodnišnica. A s pravico bodočih staršev ne seznanijo. "Ker na predavanjih, ki jih organiziramo v sklopu priprave na starševstvo še ne vemo kakšen bo zaključek nosečnosti teh informacij navadno ne predstavljamo," pravijo. 

S pravico do bolniškega dopusta za nego matere so tudi v jeseniški porodnišnici seznanjeni, a je na šoli za starše ali porodnicam prav tako posebej ne predstavljajo. "Kot je nam znano, vsaka nosečnica ob vlogi za porodniški dopust  prejme informativno knjižico, kjer so zapisane vse pravice, ki ji pripadajo," pravijo. 

Sedem delovnih dni, izjemoma 14

Pravica do nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana traja v posameznem primeru največ do sedem delovnih dni, kadar to terja zdravstveno stanje ožjega družinskega člana, pa lahko "komisija" (imenovani zdravnik ZZZS) bolniško za nego podaljša največ do 14 delovnih dni.  

Za otroke do sedem let starosti ali starejšega zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka lahko bolniška za nego traja največ 15, v primeru odobritve imenovanega zdravnika ZZZS pa do 30 delovih dni. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mici79 14:08 29.maj 2017.

    Hja, zdravniki bi morali ob odpustu bolnice presoditi in dati očetu dopust za nego. Drugače pa je v tem kontekstu kar malo smešno brati, da je država lopovska.... ravno na področju porodniške je namreč kar velikodušna. V italiji pripada ženski ...prikaži več 6 mesecev porodniške - 2 meseca pred porodom in 4 mesece po porodu, dobijo 70% plače. Jasli so polne štirimesečnih dojenčkov, ki so tam celi dan. Mislim, da se pri nas niti ne zavedamo, koliko je vredno, da je mama lahko z otrokom skoraj do prvega rojstnega dne....

  • k0libri 14:01 29.maj 2017.

    Če si pismen in znaš brat, hitro ugotoviš, kaj vse ti pripada. Vendar na zurnalu izhajajo iz tega, da folk ni pismen, in pismu, dejansko imajo bolj ali manj čisto prav.

  • kapibara 11:45 29.maj 2017.

    Pravica ti pripada, če ti kdo pove, da jo imašNa CSD jih sigurno. One svoje od tamo dole, ker jih je tudi v večini zaposlenih od tamo dole