Slovenija
22 ogledov

Od dvojine imamo koristi

Dolenjska 05.04.11, otroci, vrtec, foto: ziva zaksek Živa Zakšek
Raziskava: zaradi dvojine prej razumemo število dve.

Raziskavo so opravili med otroki v vrtcih v Ljubljani, San Diegu v Kaliforniji in Riadu v Savdski Arabiji. Testirali so več kot 200 otrok, starih od dve do pet let.

Slovenski otroci in otroci iz Savdske Arabije so bili hitrejši in so pri manjši starosti razumeli število dve v primerjavi z otroki iz angleško govorečega okolja, hkrati pa so dlje ostali na tej stopnji. Otroci iz San Diega so namreč pri manjši starosti razumeli število tri oziroma višje številke, pojasnjuje Franc Marušič z Univerze v Novi Gorici.

Vzrok tudi kulturne razlike

Kot pojasnjuje, so vzrok verjetno kulturne razlike, saj so bili otroci iz San Diega precej boljši v recitiranju številk po vrstnem redu, ne da bi razumeli, kaj te številke pomenijo. Slovenski otroci so okoli tretjega leta v povprečju šteli do tri, otroci iz San Diega pa do šest, pravi Marušič.

V raziskavi so za otroke pripravili več nalog, ki so jim jih predstavili kot igro. Med drugim so morali povedati, koliko balonov vidijo na sliki, in po navodilih v škatlico dati določeno število gumbov. Na podlagi otrokovih odgovorov so raziskovalci ugotavljali, ali je njihovo vprašanje razumel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.