Slovenija
91 ogledov

"Mislim, da je bila videti prisrčno"

Monika Malešič Fotosmedija
Kandidatka za predsednico države Monika Malešič je s svojo obleko z motivom slovenske zastave dvignila veliko prahu. Pojavila so se tudi ugibanja, ali ni morda kršila zakona.

Oblačenje v zastave je v nekaterih državah, med drugim ZDA, ustaljena praksa. "Dejansko mislim, da je bila videti prisrčno," je bil komentar ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija.

Povsem drugače se je na obleko odzvala slovenska javnost. Mnogi so se spraševali, ali ni morda kršila zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije, ki kot prekršek določa "uporabo grba, zastave ali slovenske narodne zastave v nasprotju z javnim redom ali tako, da krni ugled Republike Sloveniji".

Kršitve ni bilo

Policija odgovarja, da za omenjeni primer niso pristojni prekrškovni organ. "Glede konkretnega primera lahko ugotovimo, da dejanje ne predstavlja niti elementov prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru," so nam sporočili. Uporabo državnih simbolov nadzira tržni inšpektorat, ki pa ukrepa v primeru komercialne uporabe, kar obleka Malešičeve ni.

Je pa lahko takšna uporaba za državljane, ki državne simbole razumejo manj liberalno, žaljiva. "Ravno zato se mi njeno ravnanje ne zdi najprimernejše. Glede tega smo namreč v Sloveniji praviloma bolj zadržani. Mogoče pa je naš zakon res nekoliko tog," je za Delo komentirala šefinja protokola Ksenija Benedetti.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 10:12 07.november 2012.

    Gospodična očitno ni zbirala podpisov na pravih lokacijah. Ga ni kerlca u Lublan, k ji neb podpisu. Da mi je sam vedet kje je zbirala podpise ? Zgleda da pr gejih !

  • Dusan Lesjak 19:00 24.avgust 2012.

    Pozdravljeni .....! Prebiram vaše komentarje tu gor nevem res ne će se nekateri res ne veste obnašati kot so vas starši naučili ....Mene osebno nič ne moti če si je Gospa Malešič dala sešiti tako obleko saj pa z tem ...prikaži več ni kršila ne Ustave R.Slovenije in ne nobenega kazenskega zakonika. Čemu tako mislite in nekoga primerjate z šemami in z karikaturami a ste vi slučajno MANIKENI ?Lepo petkovo popoldne vam vsem želim ....!

  • deželan 17:31 24.avgust 2012.

    Glede na to kar so predsedniki storili za nas do sedaj in kakšna pooblastila imajo in katere ne izkoristijo je gospa čisto dober kandidat .