Slovenija
48 ogledov

Odkrili lažno govedino

govedina Shutterstock
Obarvano svinjino prodajali kot govedino. Možnost hudih zdravstvenih posledic uživanja.

Dvajset ton mesa, ki je bilo označeno kot govedina, je v resnici obarvana svinjina, je švedska nacionalna agencija za hrano opozorila Evropsko unijo. Do zdaj so iz prodaje umaknili 3,5 tone mesa.

Švedsko podjetje Heat AB je sporno meso uvozilo od madžarskega dobavitelja Filetto, nekaj mesa pa je prišlo iz Argentine. Po računih sodeč so obarvano meso na Švedsko prvič prodali lani. Izvor sicer še raziskujejo v sodelovanju z madžarskimi oblastmi. “Ne kaže, da bi podjetje Heat AB, ki sicer ni bilo registrirano kot prehrambno podjetje, meso izvažalo,” je za BBC povedal preiskovalec agencije Pontus Elvingson. Za zdaj tudi še ni jasno, ali je madžarski Filetto meso izvažal tudi v druge države.

Agencijo je na meso po pritožbah gostov opozoril dobavitelj za restavracije. “Analiza barve še poteka. Če so za barvanje mesa uporabljali injekcije, so s tem potencialne bakterije s površine vnesli v meso, kar še poveča možnost zastrupitve,” so pojasnili pri Elvingsonu.

Direktor podjetja Heat AB Åke Hultberg vztraja, da je bila med mesom tudi govedina, saj je “meso pokusil in je bilo dobro,” je povedal za Reuters.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.