Slovenija
28 ogledov

Odlagališča še ne bo

krošelj Jerca Božič Kranjec
Jedrski odpadki. Rok zaradi nesodelovanja ministrstev nedosegljiv.

Krško. Odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini bi, kot določa zakon, moralo biti zgrajeno leta 2013, a Vladislav Krošelj, direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), opozarja, da so v velikem zaostanku.

"Letos nismo še niti začeli odkupovati zemljišč in tudi ne priprave presoje vplivov na okolje, kar nam začetek obratovanja odlagališča umika v bodočnost," pravi Krošelj. Vzroke za to vidi na ministrstvih, kjer ni pozitivne volje za nadaljevanje projekta.

Nerešeno s Hrvaško

"Skupna odgovornost s Hrvaško do odpadkov nuklearke je vprašanje, ki se ga v vsem letu niso lotili," navaja Krošelj in dodaja, da tudi zaradi tega ne morejo več reči, kdaj bi odlagališče lahko začelo obratovati.

"Vzroki so v pasivnem odnosu ministrstva za gospodarstvo do tega projekta; če bo šlo tako naprej, ga ne bomo začeli uresničevati nikoli," meni Andrej Vizjak, član Sveta regije Posavje. Svet je ministrstvo za gospodarstvo pozval, naj ga seznani z razlogi, zakaj še ni sprožilo postopkov gradnje 
odlagališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.