Slovenija
12452 ogledov

Odločitev je padla: Država ukrepa zaradi afere na Darsu, govori se o odpuščanju

DARS
1/3
Saša Despot
Vodstvo Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes izvedlo ločeno srečanje z nadzornim svetom in upravo družbe DARS v zvezi z ukrepi glede domnevnih nepravilnosti pri poslovanju družbe.

Namen obeh sestankov je bil pridobitev vseh relevantnih dejstev in informacij o predmetnih zadevah, sporočajo iz SDH, kjer so nadzorni svet in upravo, vsakega v skladu z njegovimi pristojnostmi, pozvali k ukrepom.

“Nadzorni svet mora takoj skrbno presodi ravnanja predsednika in članov uprave v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ukrepati s krivdnim odpoklicem s funkcije. Uprava pa mora preveriti ravnanja vodilnih in drugih zaposlenih v družbi v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepati,” med drugim zahtevajo v SDH.

Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars | Avtor: Saša Despot Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa Saša Despot

Dars mora pripraviti celovito analizo lastnega izvajanja dejavnosti avtovleke za odvoz vozil z avtocest in hitrih cest, nadzorni svet pa mora določiti dodatne vrste poslov, h katerim mora podajati vnaprejšnje soglasje, s čimer želi država do izvedbe ukrepov za izboljšanje učinkovitosti nabavnih procesov zagotoviti dodatni nadzor nad poslovanjem družbe.

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prav tako mora Dars natančno pregledati in kritično ovrednotiti obstoječe procese nabave in investicije v družbi, s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj. Po navodilih SDH se mora razširiti tudi področje delovanja investicijske komisije nadzornega sveta na nabavne procese, s ciljem identifikacije korupcijskih tveganj.

SDH bo s posebno revizijo in forenzičnim pregledom pod lupo vzel izbrane posle v Darsu za obdobje zadnjih 5 let. Na podlagi izsledkov SDH zagotavlja izvedbo vse potrebnih dodatnih ukrepov in aktivnosti z namenom, da se morebitna koruptivna dejanja v prihodnje v čim večji meri preprečijo, vsa morebitna korupcijska dejanja pa ustrezno sankcionirajo. Država bo, če bo tako treba, sodelovala z organi pregona in drugimi državnimi institucijami s tega področja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar lopov
    lopov 19:21 24.oktober 2023.

    GOKOBINJAK PADA ŠE MALO PA BO NA DOBU ZA 159 LET ARESTA

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:46 24.oktober 2023.

    Tresla se je gora, rodila se je miš! Nikomur se ne bo nič zgodilo! Videno že velikokrat v Slo.

  • Avatar karjola
    karjola 15:35 24.oktober 2023.

    Dokler ne bojo letele sds-ovske glave bo izčrpavanje.