Slovenija
3354 ogledov

Ogabno: Takšna voda je prebivalcem Anhovega tekla iz pip

Voda v Anhovem
1/3
Eko Anhovo in dolina Soče
Šele več ur kasneje so prebivalci prejeli navodila za prepoved uporabe vode.

Penasta, sivo-rjava voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu

Društvo EKO Anhovo in dolina Soče je na Facebooku delilo fotografije vode, ki je prebivalce Anhovega presenetila v petek, 24. 7. 2020, v zgodnjih jutranjih urah. 

Penasta sivo-rjava umazana voda je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu, so zapisali. Po tem, ko so prebivalci o stanju vode obvestili občinsko upravo občine Kanal ob Soči in zahtevali pojasnila, kaj se dogaja, naj bi direktor občinske uprave Nejc Kumar sicer odredil pregled stanja na terenu, "a na prošnjo krajanke, da prebivalce občina obvesti, ko bo vedela kaj več, je arogantno odgovoril, da tega on prav gotovo ne bo storil", so zapisali v društvu.

Vrednost pH naj bi bila podobna kot pri nekaterih čistilih

Občinski delavec naj bi ob pregledu stanja ugotovil, da je z vodo nekaj hudo narobe, vrednost pH, ki naj bi jo izmerila zaposlena v Salonitu Anhovo, pa naj bi bila 12 - običajni pH v podzemnih vodah je sicer med 6 in 8,5 pH, pH 12 pa dosegajo nekatera čistila, so pojasnili v društvu. Po njihovih besedah so lahko ekstremne vrednosti v pitni vodi lahko posledica nezgod, napak v pripravi vode ali sproščanja iz materialov v stiku z vodo.

Prebivalci so šele več ur kasneje, okoli 10. ure, prejeli navodila za prepoved uporabe vode in prečiščevanje individualnega vodovodnega sistema. Kaj točno se je zgodilo in zakaj je do prepovedi prišlo, občina ni sporočila. V sporočilu za javnost so navedli, da je prekuhavanje potrebno zaradi onesnaženja vode v omrežju. Kljub temu, da je bila napaka odpravljena, je po njihovih besedah potrebno izpiranje omrežja, zato naprošajo uporabnike, da temeljito izperejo svoja hišna omrežja, voda naj prosto izteka skozi pipe najmanj pol ure.

dezurni@zurnal24.si

Pitna voda Intervju Zdravje Pitna voda v Slovenji: Tako kakovostno vodo pijemo v Sloveniji Salonit Anhovo Anhovo Slovenija 40 dreves za ceno treh svetilk
 

Komentarjev 3
  • Covid_1984 22:29 27.julij 2020.

    tam je eno veliko podjetje pravo orožje za množično uničevanje, ampak slovenija je vendar zelena destinacija, tako da je greznica dobila še trajnostni znak za turizem od sto-ja HAHAHAHAHA