Slovenija
26888 ogledov

Ogromna rast cen živil, najhuje pa k nam šele prihaja

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Profimedia
Cene hrane se globalno dvigajo že leto dni, zvišale so se cene energije, čemur je sledila podražitev storitev in nekaterih dobrin. Po podatkih Eurostata so se cene življenjskih potrebščin septembra v celotni EU zvišale za 3,6 odstotka. Kaj vse se je podražilo za potrošnike in kako so se razmeram prilagodili trgovci?

Še pred energetsko krizo je lahko slovenski potrošnik občutil podražitve živil. Temu pritrjuje tudi podatek vrednosti indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov, ki ga izračunava Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Ta kaže, da je septembra na mesečni ravni vrednost zrasla za 1,2 odstotka, v primerjavi s septembrom lani pa je bila rast 32,8-odstotna. Največjo mesečno rast so imele cene žitaric.

Ne le prehrambeni izdelki …

Na začetku epidemije marca 2020 se je cena nafte občutno pocenila in dosegla najnižjo raven v več letih, čemur pa niso sledile cene preostalih stvari, kot je na primer javni prevoz. Sedaj ob naraščajočih cenah energentov oziroma nafte beležimo rast cen tudi drugod.

Spodnji grafikon prikazuje letno gibanje cen pogonskih goriv in cen potniškega cestnega prevoza v letu pred pandemijo covida-19 pa do danes. ''Od aprila 2020 do konca leta 2020 so se cene dizelskega goriva in bencina močno znižale, kar je bila posledica nižjih cen goriv na svetovnih trgih,'' so pojasnili na SURS.


V tem obdobju so se pocenili tudi nekateri drugi proizvodi in storitve. Ob koncu leta 2020 smo zabeležili 1,1-odstotno deflacijo. K letni deflaciji so največ, 1,0 odstotne točke, prispevale nižje cene naftnih derivatov (cene goriv in maziv za osebna vozila so se znižale za 18,8 %, cene tekočih goriv pa za 14,6 %). Po 0,4 odstotne točke so k letni deflaciji prispevale še nižje cene počitniških paketov (za 9,8 %) ter nižje cene oblačil in obutve (za 5,4 %).

''V kolikšni meri je bilo gibanje cen ostalih proizvodov in storitev povezano s stanjem na trgu pogonskih goriv, težko rečemo, saj s tovrstnimi podatki ne razpolagamo,'' so še razložili na SURS.

Podatki za september 2021 kažejo, da so se cene dizla na letni ravni zvišale za 30,7 %, bencina za 26,5 % ter tekočih goriv za 26,4 %.

Cene najemnin, toplotne energije in koles v nebo

V letošnjem septembru so v primerjavi s septembrom 2020 med drugim izstopale še višje cene toplotne energije (za 28,5 %), motornih koles (za 11,1 %), koles (za 10,9 %), opazneje so se podražile tudi najemnine za stanovanja (za 6,1 %) ter cene v restavracijah in hotelih (za 5,2 %), ter nekateri prehrambni izdelki (krompir, jedilno olje, kruh itd.). Da je med slovenskimi potrošniki veliko teh, ki pričakujejo podražitve, kažejo tudi drugi podatki SURS.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila meseca oktobra štiri odstotne točke nižja kot septembra, je izpostavil SURS. Precej se je poslabšal tudi kazalnik o gibanju cen v prihodnjih 12 mesecih, in sicer za sedem odstotnih točk, in s tem dosegel najvišjo raven po septembru 2012. To pomeni, da je med slovenskimi potrošniki vedno več takih, ki pričakujejo podražitve.

Kako se odzivajo trgovci?

Ob začetku 2021 se je podražilo svinjsko meso, čemur je kmalu sledila perutnina, cene pa so dvignili tudi proizvajalci pekarskih izdelkov, posledično tudi trgovci. Občutno, za nekaj manj kot 8 %, so se v prvi polovici leta podražili sadje in zelenjava, med njimi izstopa krompir. Višje cene surovin tako občutijo tudi trgovci, ki so zaenkrat zatrdili, da pokrivajo razliko. Kljub temu bi lahko višjo ceno hrane že kmalu občutili tudi potrošniki.

V Mercatorju sicer beležijo rast proizvodnih, logističnih stroškov, stroškov dela in cen energentov in surovin na borzi že od lanskega leta. ''Zdaj smo prejeli napovedi dobaviteljev za spremembe nabavnih cen mesa. V Mercatorju se pogajamo z vsakim dobaviteljem posebej in skušamo z vsemi mehanizmi, ki jih imamo kot trgovci na voljo – tudi na račun dela lastne marže, naše maloprodajne cene stalno ohranjati konkurenčne, saj želimo ohranjati čim bolj stabilno prodajo,'' so zapisali.

''O konkretnem draženju izdelkov težko govorimo, prav tako so cene nekaterih izdelkov v zadnjem času tudi padle,'' so sporočili iz Lidl Slovenija.

Napovedi dobaviteljev o podražitvah so prejeli tudi v Hoferju: ''Trenutno pozorno spremljamo dogajanje na trgu, napovedi dvigov nabavnih cen, predvsem svežih izdelkov, pa smo že prejeli s strani tako slovenskih kot tujih dobaviteljev.'' Kot so še sporočili, pride do povišanj prodajnih cen le v skrajnih primerih, večjih dvigov cen pa zaenkrat še ne načrtujejo.

Kljub napovedim zvišanja cen s strani dobaviteljev so iz Spar zatrdili, da ostaja večina cen nespremenjenih. ''Pri izdelkih, kjer ugotavljamo upravičenost dviga cen, smo še v fazi pogajanj,'' zato konkretnih podatkov o podražitvah posameznih vrst živil še nimajo. Do konca 2021 dviga cen ne napovedujejo večini izdelkov, so še dejali.

''V Tušu bomo zagotovili nespremenjene cene hrane in higienskih potrebščin, ki se najpogosteje znajdejo v košarici kupca. Vsaj do konca leta ne bomo spreminjali cen omenjenih izdelkov, saj se želimo tudi v teh časih približati slovenskemu kupcu,'' so dejali v Tušu: ''Še naprej pa bomo razvijali lokalne izdelke, kjer je vpliv makroekonomskih faktorjev bistveno zmanjšan,'' so dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • rd2dmk2 19:10 29.oktober 2021.

    no ja pred letom in pol je cena pogonskig goriv propadla v klet. pa so se ostali izdelki kaj pocenili. NIČ. ja no naj pa sedaj vsi tisti pohlepneži , zategnejo pas. pa znižajo cene. samo folk je tup in ...prikaži večn pozabi, kot veverica svoje lešnike.

  • sam1 18:12 29.oktober 2021.

    Kaj pa je to za državo z največjim BDP-jem v EU-vsaj po besedah tvitota in njegovega finančnega eksperta,pa še kurirček Toninček ob vsakem soočenju ponavlja iste nebuloze......

  • eminenca 17:39 29.oktober 2021.

    kdo kaj hodi v štacune, vidi kakšna je situacija, danes reicimo se se kupovele sveče, poln vozek sveč, za onesnaževanje okolja, pa rože razne, mnogo folka ima lajave štirinožce, evo spet hrana .... špar je recimo drastično podražil marsikaj , ...prikaži več ampak parkirišča nabito polna, vozilo višjega ranga, ponavadi ena oseba noter in to je to .... od kod ma folk dnar , kaj hudiča počnejo, a so res samo javne službice, pa visoke penzije ... tukaj nekaj ne štima