Slovenija
71 ogledov

OI: Za napake ni odgovarjal še nihče

OI, odprtje vodovoda Ministrstvo za zdravje
Na onkološkem inštitutu so zaključili sanacijo vodovodnega sistema, ki je bila potrebna zaradi napak pri gradnji stavbe. Pri sanaciji so odkrili nove napake na požarnem sistemu. Od vsega začetka imajo težave s klimo. Sanacija vodovoda je stala sedem milijonov evrov, pet jih je morala zagotoviti država. Za napake ni odgovarjal še nihče

Legionela se je v novi stavbi inštituta, ki jo je gradilo podjetje SCT in je stala 49 milijonov evrov, pojavila še pred vselitvijo bolnikov leta 2007. Leta 2009 so v vodi odkrili tudi povečano prisotnost železa in cinka. Zaradi legionele so izvajali klorne in toplotne šoke na vodovodnem omrežju, na pipah pa nameščali filtre.

Ivan Zidar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poškodbe vodovoda  posledice napak pri gradnji

Zavod za gradbeništvo je leta 2011 ugotovil, da je bil vzrok za težave z legionelo kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našli pa so tudi 25 slepih vodov, ki so nastali zaradi večkratnega spreminjanja načrta med samo gradnjo stavbe. Poškodbe so tako bile posledica zastale vode v ceveh. Preden so vodovodni sistem onkološkega inštituta napolnili z vodo, ga namreč niso ustrezno očistili in prezračili.

SCT, ki bi moral sanirati, v stečaj

Izkazalo se je, da je treba zamenjati celoten vodovod. Najprej se je ministrstvo dogovorilo, da ga bo saniral SCT, vendar so po stečaju morali izbrati drugega izvajalca. To je Kovinar Kočevje. Sanacija, v okviru katere so zamenjali celotni vodovod, kar pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom, se je začela maja 2014. Vrednost obnove je bila dobrih sedem milijonov evrov. Od bančnih garancij je ostalo za 2,14 milijona evrov, ostalih pet milijonov je morala zagotoviti država.

NPU izvedel hišne preiskave

(Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zaradi dvomov v pogodbo o sanacij - razpis naj bi bil prirejen za določenega izvajalca, država pa naj bi posel preplačala za dva milijona evrov, je takratni direktor inštituta Janeza Remškar podal ovadbo preiskovalnim organom. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so jeseni 2014 nato opravili več hišnih preiskav. Zadeva še ni dobila epiloga.
 

Težave tudi s klimo, požarno varnostjo

Vodovod pa ni edina napaka, ki je nastala pri gradnji inštituta. Od samega začetka imajo tudi težave s klimatskim sistemom, ki pa bo očitno moral na sanacijo počakati še nekaj časa.

Poleg tega je Kovinar Kočevje med sanacijo vodovoda odkril nove napake. Pri prehodih med požarnimi sektorji so ugotovili večje odprtine, manjkalo je veliko število požarnih loput in tudi povezava s sistemom za javljanje požara. Zaradi tega je ministrstvo za zdravje podalo predlog za kazenski pregon zoper SCT v stečaju in podjetje IBE Ljubljana, ki je izvajalo nadzor nad gradnjo inštituta.

Za napake ni odgovarjal še nihče

Gradnjo onkološkega inštituta je pod drobnogled leta 2012 vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki pa v štirih letih še ni zaključila preiskave.

Ta teden so za STA sporočili, da so ugotovili določene kršitve in o tem obvestili ministrstvo za zdravje. Med nadaljnjim postopkom je KPK, kot trdijo, tudi sodeloval s policijo in specializiranim državnim tožilstvom. Katere kršitve so ugotovili, ne želijo razkriti, saj da postopek še ni zaključen.

Komentarjev 13
  • maresem2 14:33 05.marec 2016.

    Vse te lopovske parazite in mafijce bi bilo treba javno linčati sredi Ljubljane in zagotovo bi čez 10 let bila idila v Sloveniji popolnoma drugačna.

  • Lavdan 11:23 05.marec 2016.

    Odgovarjati bi morali projektanti, odgovorni vodje in nadzorniki, a jih nihče ne omenja. Vse skupaj je en velik škandal. ki ga kvazi raziskovalno novinarstvo ni v stanju niti opisati kaj šele razkrinkati.

  • dragec 23:04 04.marec 2016.

    NA GUGALNIKU MANJKA ŠE ONA KRAVA IZ SSDSS