Slovenija
4212 ogledov

Onesnaženje Ljubljanice, poginili krti in miši, na delu inšpektorji in policija

Ljubljanica
1/2
Saša Despot
Ni še jasno, ali je onesnaženje Ljubljanice naravni pojav ali so nekaj spustili v vodo.

Potem ko je v ponedeljek prišlo do prijave onesnaženja na Ljubljanskem barju, iz vrst stroke in domačinov prihajajo ocene, da sta temna barva vode in neznosen vonj posledica tipičnega propadanja po poplavah, do kakršnega tu sicer v milejši obliki pride večkrat. Policija in pristojna inšpektorata sta medtem še na delu, v teku so analize vzorcev.

Stanje na potoku Bevški jarek med Bevkami in Notranjimi Goricami je najverjetneje naraven pojav, je za STA poudaril predsednik sveta Krajevne skupnosti Bevke Jernej Lenarčič.

Širil se je neznosen smrad

Nekaj dni po poplavah se je začel v okolici Bevk po njegovih besedah širiti neznosen smrad po gnilobi in mrhovini. Vse, kar je raslo tam, kjer je 10, 12 dni stala voda, je odmrlo, poginile so živali, kot so krti in miši, je povedal.

A dolgotrajna poplavljenost na tem območju za seboj vedno pusti tovrstne posledice, je podčrtal in dodal, da je razlika le ta, da do poplav običajno pride spomladi, ko vegetacije še ni, ali jeseni, ko je že suha. Zdaj pa je pojav zaradi vpliva visokih temperatur, mladega rastlinja, večje količine odmrlih živali bistveno intenzivnejši, je navedel.

Sicer pa je območje, od koder se izlivajo vode v Bevški jarek, zaradi nadmorske višine - tu je raven najnižja - ter neočiščenih jarkov najdlje poplavljeno, je še dejal in se obregnil ob pristojne, ker kljub več pozivom še vedno niso našli rešitev za to.

Lenarčič je zato mnenja, da stanje na potoku Bevški jarek ni posledica onesnaženja s komunalnim blatom čistilnih naprav.

Ta teza se mu zdi "popolnoma nelogična". "Morebitno odloženo blato bi se ob poplavah najprej razlilo po površinah in razredčilo. Da bi po tolikem času povzročilo omenjeni pojav, v omenjenih koncentracijah, bi morala biti količina materiala izredno velika (izračunljiva), ali pa bi je moralo biti nekaj odlito sedaj neposredno v jarek," je argumentiral.

Tudi Mestna občina Ljubljana ima, tako župan Zoran Janković, dve neuradni informaciji. Po prvi gre pri dogodku na Ljubljanskem barju za normalen pojav, po drugi pa je bilo nekaj spuščeno v vodo.

"Mi imamo na Ljubljanici štiri merilna mesta in vsak dan merimo, kaj se dogaja. Rezultati kažejo na dobro stanje, izmerjena pa so posamezna preseganja mikrobioloških parametrov. Vsak dan delamo nove vzorce, če bomo kaj zaznali, bomo to posredovali ustreznim službam," je dejal na redni tedenski novinarski konferenci.

Treba počakati na rezultate analize

Kot je za STA povedal direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic, so takoj, ko so dobili prijavo onesnaženja, "odreagirali" in poklicali policijo, ki je uvedla vse potrebne postopke.

Opravljen je bil terenski ogled, v parku pa so dobili informacijo, da bi šlo lahko za naraven pojav, je povedal in dodal, da se zato še ne da z zanesljivostjo trditi, za kaj gre, in je treba počakati na rezultate analiz.

Ljubljanica Ljubljansko barje | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za STA potrdili, da so v ponedeljek v t. i. stari strugi Ljubljanice zaznali snov rjavo-rdeče barve.

"Obveščene so bile pristojne službe, policisti pa so opravili ogled in zavarovali vzorce snovi. Za kakšno snov gre, vzrok za njen pojav in morebiten vpliv na okolje oziroma posledice še niso znani in so predmet nadaljnje kriminalistično forenzične preiskave," so povedali.

Zdaj nadaljujejo zbiranje obvestil o sumu kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so še navedli.

Inšpektorata RS za okolje in energijo ter za naravne vire in prostor pa sta informacije o onesnaženju prejela danes zjutraj in jih bosta obravnavala kot prijave. Od tam so STA sporočili, da bodo uvedli inšpekcijski postopek. Lokacijo naj bi pregledali že danes.

Člani oddelka za geografijo Univerze v Ljubljani in Geografskega inštituta Antona Melika so v nedeljo na Ljubljanskem barju, kot so sporočili, zaznali obsežno onesnaženje vode. Kot so ocenili, je zanj najverjetneje krivo komunalno blato čistilnih naprav. Onesnaženje so potrdili tudi njihovi prvi testi, zato so odkritje prijavili več institucijam.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Plavi-mil 15:27 22.avgust 2023.

    Ksj pa tinine vodne podgane so preživele, drugače bo tožila vreme za smrt ljubljenih podgan.

  • lojs 15:23 22.avgust 2023.

    zanimivo, da sedaj po poplavah, nisem nikjer zasledil članka oz. info na temo kaj se je dogajalo s čistilnimi napravami ... imamo preko 200 občin, precej manj komunal, ampak vsaka komunala ima čistilno napravo za kanalizacijo ... pri tej količini ...prikaži več padavin jih je bržkone zalilo ... in če jih je zalilo (ker jih je), je mnogo fekalij odteklo neznano kam ... meni se ta konkretni primer ne zdi sporen, je pa res, da mora nekdo malo zamegli vse skupaj ... ve se kdo

  • lojs 15:16 22.avgust 2023.

    preiskava bo trajala zelo dolgo , najbrž tako dolgo, da se zadeva pozabi ... le kdo bi lahko imel "na zalogi" toliko dreka, ki ga je ravno sedaj spustil v to močvaro, ki se imenuje barje