Slovenija
2819 ogledov

Operira le en dan v tednu

Ardebili Delo
Kirurg Ardebili. Ekskluzivno za Žurnal24 o odlaganju operacije bolnice s tumorjem. Obžalovanje. Sistem mu omogoča le en operativni dan na teden. Rad bi operiral vsaj trikrat na teden.

"Sem samo tisti kirurg, ki predlaga operativne posege pri pacientih, o njih pa odločajo drugi, moji nadrejeni," se je na očitke, da je svoji bolnici s tumorjem v glavi trikrat prestavil operacijo, za Žurnal24 odzval nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Odredili izredni nadzor

Potem ko je Irena Volkner opozorila na svojo žalostno zgodbo, je vodstvo UKC odredilo izredni interni strokovni nadzor nad njegovim delom v zvezi z zdravljenjem bolnice s tumorjem v glavi.

Spomnimo, po poročanju Kanala A naj bi Ardebili kot dežurni zdravnik bolnico sprejel pred enim letom. Za operacijo oziroma odstranitev tumorja je dobila tri datume, zadnjega oktobra, a je bila operacija vsakič odpovedana. Stanje se ji je medtem poslabšalo in 11. novembra se je pritožila nadrejenim. Že naslednji dan jo je Ardebili poklical in hotel operirati, a je operacijo odklonila, poročajo. V začetku decembra je nevrokirurški konzilij odločil, da zaradi zahtevnosti in razširjenosti tumorja bolnica potrebuje zdravljenje v tujini.

"Če bi se izkazalo, da je v omenjenem primeru nastala zamuda zdravljenja, se bolnici že vnaprej opravičujemo; glede na izsledke bomo vsekakor uvedli ustrezne ukrepe," so sporočili iz UKC. Izsledki nadzora bodo znani čez približno en mesec.

Operira le enkrat na teden

"Na žalost mi naš sistem ponuja samo en operativni dan v tednu, kar v povprečju pomeni dva posega na glavi in tri na hrbtenici. Pri meni na ta dan že čaka 350 bolnikov. Vsak drugi dan imam ambulante in bolniki še prihajajo," je povedal Ardebili. Kot kirurg si želi opravljati operativne posege vsaj tri dni v tednu, "sposoben pa sem jih opraviti tudi več", je dejal.

Kako bodo večje število operacij dosegli, ne ve in za to ni pooblaščen, je dodal. "Skupaj s kolegi na to problematiko opozarjam že več let, saj ima naša institucija vrhunske kadre vendar kapacitete žal niso zadovoljive," je pojasnil.

Pristojno je vodstvo UKC


Kje vidijo rešitve tega, da ima kirurg na voljo en operativni dan in 350 bolnikov, ki čakajo na operacijo, smo povprašali na ministrstvu za zdravje. Odgovorili so, da ministrstvo ne more reševati problema čakalnih vrst in da je za te pristojno vodstvo.

"Če je čakalna doba predolga, ima pacient pravico, da izbere drugega zdravnika ali zdravstveni zavod," so opozorili. Če pacient predlagani termin pri drugem izvajalcu odkloni, ga odgovorna oseba uvrsti na svoj čakalni seznam in posebej označi, da pacient želi izvedbo zdravstvene storitve pri tem izvajalcu. Kot smo izvedeli, Volknerjeva pri Ardebiliju ni presegla dopustne čakalne dobe. Ta je eno leto.

Komentarjev 9
  • decva1 10:25 16.december 2011.

    Me zanima, če so mu Zidarjevo operacijo tud določili šefi??!!

  • 1111 10:08 16.december 2011.

    ...če so mu določili "veliki šefi" samo en operativni dan, ni kriv dr. Ardebili...očitno smrdi nekje drugje...verjetno je spet kriv denar, zavarovalnice...dan danes je človeško trpljenje in življenje zelo malo vredno ali nič......lahko pa vam zatrdim, da je še ...prikaži več zdravnikov, ki delajo cele dneve, se s srcem zavzamejo in rešujejo...tudi brez plačanih nadur!!

  • wingspan15 10:00 16.december 2011.

    Ni moj namen soditi, vendar v primeru, ko gre za tako hudo diagnozo in nujno operacijo, je moralno in odgovorno povedati pacientu, da ne bo prišel na vrsto, in da mora poiskati druge možnosti, saj pošiljsjo tudi v tujino na ...prikaži več operativne posege, ne pa da se sedaj išče izgovore. Saj to pomeni, da so te hladnokrvno obsodili na smrt. Kaj pa je z izvidi, ki so se tudi izgubili.