Slovenija
43 ogledov

Otroci niso bili varni

Direktorju Antonu Knezu je pred kratkim svet zavoda Športni objekti Maribor izre Žurnal24 main
Kopališče Pristan. Po smrti otroka kazenske ovadbe, ki potrjujejo ugotovitve inšpektorata.

Po neuradnih podatkih naj bi kriminalisti v zadevi Pristan ovadili vaditelja J. L. in vaditeljico M. P., javni zavod Športni objekti Maribor (Šom) ter njegovega direktorja Antona Kneza. Po naših podatkih pa ni ovaden Kristijan Habjanič, reševalec iz vode in lastnik podjetja Kiki organizacija, kjer sta omenjena vaditelja imela sklenjene podjemne pogodbe za učenje plavanja otrok.

Nezgovorna

15 let zapora je največja zagrožena zaporna kazen za očitano kaznivo dejanje.

Naj spomnimo, da se je pred približno dvema mesecema na plavalnem tečaju v kopališču Pristan skoraj utopil šestletni deček, zaradi posledic pa je nekaj dni po nesreči v mariborski bolnišnici umrl. Le dan po nesreči je Knez na tiskovni konferenci pojasnjeval, da so bili tečaji izpeljani po pravilih: "Tečaj so zaključevali. Vaditelji so odpeljali otroke iz bazena na ploščad, na brisače, da se posušijo, tam so jih prešteli – otroci naj bi bili takrat vsi. Eden se je vaditeljem nekako izmuznil."

Povzročitev splošne nevarnosti
Ovadili tri fizične osebe in eno pravno. "Kriminalisti so ugotovili, da sta ovadena opustila nadzorstvo nad organizirano skupino otrok, medtem ko je eden opustil nadzorstvo nad izvajanjem plavalnih tečajev in hkrati ni zagotovil vseh ukrepov za zagotovitev varnosti pred utopitvami, kot to določa pozitivna zakonodaja," so sporočili s Policijske uprave Maribor. Kriminalisti so podali ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, povzročitve splošne nevarnosti ob utopitvi šestletnika.

Po naših podatkih pa direktorjeve navedbe ne držijo, saj naj en otrok sploh ne bi prišel iz vode. S podano kazensko ovadbo naj bi tudi policija potrdila ugotovitve inšpektorata, da je bilo v Pristanu na dan nesreče s skupino osnovnošolcev premalo vaditeljev. Včeraj pa je bil Knez, ki so ga policisti zaslišali kot osumljenca v tem primeru, precej nezgovoren: "S kazensko ovadbo nisem seznanjen, zato je ne morem komentirati." Tudi Franc Kangler, mariborski župan, ki je po tem, ko so bile javno znane obremenilne ugotovitve šolskega inšpektorata, stopil v bran Šoma in njegovemu direktorju, češ da je to vnovično podtikanje iz Ljubljane, tokrat ni konkretno komentiral ovadbe in morebitne razrešitve Kneza.

Spremembe po ovadbah
"Z ovadbo se je potrdilo, kar smo že ves čas nakazovali. Opažamo, da se zdaj varnost otrok tako pri plavalnih kot smučarskih tečajih bistveno izboljšuje. Žalostno pa je, da je za to moral umreti osnovnošolec," je povedal Daniel Planinšec, zastopnik staršev pokojnega dečka.

Gregor Žmak, direktor mariborskega urada za šport, pa je dejal, da bodo tečaji v prihodnjem šolskem letu drugače urejeni: "Postali bodo osnovna dejavnost Šoma, tako bomo imeli tudi boljši nadzor nad vaditelji in reševalci." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.