Slovenija
43367 ogledov

Del države zajele močne nevihte, ki so povzročile veliko škode

Nevihta Profimedia
Nevihte so v več delih države povzročile veliko škode. Ponekod je padala tudi toča.

Vzhod države so zajele močne nevihte, ki so s seboj nosile točo. O toči, ki je povzročila kar nekaj škode, poročajo z območja Gornje Radgone, Svetega Tomaža, Sv. Jurija ob Ščavnici. Po poročanju portala Neurje.si je na območju Gornje Radgone toča padala devet minut in povzročila veliko škode. 

 

Nevihta s točo, ki je padala kar 9 minut in je uničila praktično vse... Video posnetek je nastal v okolici Gornje Radgone - Aženski vrh. Video: Andrejka Serdt

Posted by Neurje.si on Friday, June 9, 2023

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so gasilci morali posredovati na območju Benedikta, Cerkvenjaka, Dupleka, Kungote, Lenarta, Lovrenca na Pohorju, Hoč, Maribora, Oplotnice, Pesnice, Poljčan, Ruš, Selnice ob Dravi, Slovenske Bistrice. 

Toča je v Svetem Juriju ob Ščavnici povsem pobelila pokrajino. Posnetek nam je poslal Aljoša Kaučič.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Friday, June 9, 2023

Kako se gibljejo padavine, lahko spremljate TUKAJ.

"Več manjših, a precej močnih nevihtnih celic je nastalo v krajih južno in jugovzhodno od Ljubljane, kjer glavno nevarnost predstavljajo močnejši nalivi, ki se nad istimi območji obnavljajo dalj časa. Še močnejše nevihte pa se prožijo nad Avstrijo in se približujejo severovzhodni Sloveniji. In tukaj je v prihodnjih urah pričakovati tudi najbolj burno nevihtno dogajanje. Poleg silovitih nalivov lahko veliko nevšečnosti povzročita tudi močan veter in toča," so dogajanje okoli 15. ure povzeli na vremenskem portalu Meteoinfo Slovenija.

Velika verjetnost pojavljanja toče je veljala za območja Podravja, Pomurja in Savinjske. 

verjetnost toče | Avtor: Arso Arso

Zvečer se bo vremensko stanje umirilo, ponoči pa se bo nebo razjasnilo.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Konec tedna bodo spremljale nevihte

Tudi ta konec tedna lahko pričakujemo nestanovitno vreme. "Danes, v soboto in nedeljo še pričakujemo nastanek neviht sredi dneva in popoldne. Posamezne nevihte se lahko predvsem vzhodni polovici Slovenije pojavljajo tudi v noči na nedeljo. Tudi tokrat ne moremo izključiti kakšne močnejše nevihte. Dan ne bo dnevu enak. Ob severozahodnem vetru se bodo danes nevihte pomikale proti jugovzhodu, jutri bodo nevihtne celice potovale proti jugu v nedeljo pa proti jugozahodu," so napovedali na Arsu.

Medtem naj bi bile napovedi za začetek prihodnje tedna bolj optimistične. Kot so napovedali, nas bo v ponedeljek od severovzhoda dosegel mnogo bolj suh zrak. "Vlage v ozračju bo približno za polovico manj, kot v teh dneh. Vlaga predstavlja gorivo za nevihte, tako da se lahko vsaj do torka ali srede nadejamo bolj stabilnega vremena. V drugi polovici tedna se bo verjetnost za padavine znova povečala. Kje točno se bo nahajalo novo višinsko jedro s hladnim zrakom je še negotovo. Ponovno so možne obilnejše padavine," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar karjola
    karjola 08:21 10.junij 2023.

    EU cilja v uničevanje majhnih kmetov saj jih ne more kontrolirat. Prisiliti nas hoče da kupujemo v trgovinah kjer nas lepo obirajo in nas zastrupljajo z umetnimi gnojili in škropivi. Potem seveda pride na vrsto farmacija, zavarovalnice in zasebne klinike ...prikaži več ker je seveda ogromno ljudi bolnih. Dejte odpret oči, slepo sledimo imperializmu. Kmalu ne boste več smeli sejati korenčka brez da bi ga monsanto poškropil.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:15 10.junij 2023.

    Dejstvo je, da je toča lokalnega značaja in se državi ne splača tovrstno "varovanje", ki kvečjemu prežene točo v sosednjo vas...Nekih jasnih in dokazanih pozitivnih učinkov takšnega "varovanja" torej ni, pa lahko laiki še toliko zibljete župnikov zvon... Tu je ...prikaži veče edina rešitev v tem, da država avtomatsko povrne škodo od toče vsem kmetom in tudi vrtičkarjem ... Tistih par milijonov letno se ne bo poznalo ob tem metanju stotin orožarskih milijonov skozi okno..

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:53 10.junij 2023.

    Še pred parimi dnevi so zagotavljali,da imajo avion proti toči,ja in zdaj=