Slovenija
28 ogledov

Pahor jutri s pravnimi strokovnjaki

Predsednik Borut Pahor se danes mudi v Italiji; napvedani obisk je nekoliko skrajšal, saj ga doma čakajo obveznosti, povezane z odstopom premierke in predčasnimi volitvami. Jutri se bo sestal s pravnimi strokovnjaki.

Predsednik Borut Pahor se bo danes v Italiji sestal s tamkajšnjim kolegom Giorgiom Napolitanom, nastopil bo na skupni seji odborov za zunanjo politiko senata in poslanske zbornice ter se srečal s predsednico slednje Lauro Boldrini. Predvideno je tudi srečanje s premierjem Matteom Renzijem.

Pahor bo poleg tega slovesno odkril spominsko ploščo Cirilu Kotniku, diplomatu slovenskega rodu, ki je med drugo svetovno vojno s svojim delovanjem v Rimu rešil številne Jude, in se s slovenskimi gospodarstveniki srečal s predsednikom italijanske Konfederacije industrialcev Giuliom Squinzijem.

Posvet glede volitev

Zaradi odstopa vlade bo Pahor obisk v Italiji končal predčasno; za jutri popoldne je na posvet že povabil ugledne pravne strokovnjake. Z njihovo pomočjo želi razjasniti vsa odprta postopkovna vprašanja, povezana z razpisom predčasnih volitev v državni zbor.

Med drugim predsednika republike zanima njihovo mnenje, ali in v kolikšni meri na razpis in izvedbo predčasnih volitev vplivajo šolske in parlamentarne počitnice. Zanima ga tudi ustavna dopustnost skrajševanja 30-dnevnega roka, v katerem državnemu zboru lahko predlaga kandidata za predsednika vlade.

Predvidoma v četrtek pa bo predsednik republike ločeno povabil na posvet vse vodje poslanskih skupin v državnem zboru, da bi se pogovorili o njihovih pogledih na primernost datuma za razpis predčasnih volitev.

Komentarjev 2
  • mirko 17:48 06.maj 2014.

    S strokovnjaki se bo Pahor dogovoril, da se bodo pogovorili o možnih datumih predčasnih volitev. Pahor se še vedno na filozofski dolgovezni način loteva reševanje političnih problemov. Ta človek nikakor ne bi smel bit politik, ampak kvečjemu kak filozof. ...prikaži več. V glavnem, zgrešil je poklic za 100%.

  • dragec 13:07 06.maj 2014.

    PRAVNI STROKOVNJAKI?????