Slovenija
103 ogledov

Pahor za pobudo o spremembah ustave

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor je podprl pobudo predsednika republike Danila Türka za začetek razprave o morebitnih spremembah slovenske ustave.

Po besedah predsednika Türka se je pobuda, ki jo je podal v svojem nastopu v državnem zboru aprila lani, v zadnjih dneh in tednih začela kristalizirati. Opravil je že neformalna posvetovanja z ustavnimi in drugimi strokovnjaki, zavzel se je tudi, da bi "nova vlada dala ustrezno formalno pobudo za spremembo ustave".

Pahor ugotavlja, da je ustava živ organizem, ki mora prenesti potrebne spremembe, hkrati pa opozarja, da je k sleherni takšni pobudi treba pristopiti izjemno preudarno. Po njegovih besedah je treba predvsem ugotoviti, ali katera od ustavnih norm preprečuje napredek Slovenije.

Vključiti civilno družbo
Türk je znova spomnil, da je bilo v zadnjih mesecih veliko zamisli o spremembah ustave. Med njimi je izpostavil zamisel akademika Tineta Hribarja in ideje predsednika SDS Janeza Janše, ki jih je predstavil na kongresu stranke. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da v posvetovanja vključijo tako politične stranke kot tudi civilnodružbene organizacije, strokovne organizacije in posamezne strokovnjake.

Bučarjev dvom
"Razumem Franceta Bučarja, ki je zelo tehtno poudaril, da se v ustavno besedilo ne sme posegati brez resnično dobrega premisleka," je odgovoril na vprašanje, kako komentira Bučarjeve izjave, da je vse, kar se dogaja z ustavo, nesmisel. Ob tem je dodal, da bi želel Bučarja povabiti k razpravi in "slišati vse njegove argumente".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.