Slovenija
536 ogledov

Paradižniki: se bo ponovila sezona izpred dveh let?

Pomanjkanje kalcija pri paradižniku Klub Gaia
Številni vrtičkarji imajo v letošnjem letu težave s paradižniki, predvsem tisti, ki rastlin nimajo pokritih. Pred dvema letoma je udarila krompirjeva plesen, letos se pridelek še da rešiti.

Vrtičkarji se gotovo spomnijo sezone izpred dveh let, ko praktično nihče ni imel domačega paradižnika. Takrat je zaradi izrazito deževnega poletja "udarila" tako imenovana krompirjeva plesen oziroma običajno glivično obolenje paradižnika, ki okuži tudi krompir in nekatere druge rastline iz rodu razhudnikov. Je vsakoleten pojav, pred dvema letoma se je tako razširil zaradi vremenskih razmer.

Tudi letošnji začetek poletja je bil radodaren s padavinami, razmere niso najbolj idealne za gojenje paradižnika. Takoj ko opazite prve znake bolezni, je smiselno odstranjevanje obolelih delov rastlin. Z odstranjevanjem obolelih listov in plodov zmanjšate možnost širitve plesni na sosednje zdrave rastline.

Najboljša preventivna zaščita pa je pokrivanje paradižnika. "S tem  preprečimo padavinam dostop do rastlin, glivici pa onemogočimo pogoje za izvršitev okužbe," je za Žurnal pojasnila Mojca Rot s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova gorica. Pri paradižniku na prostem pa je treba izvesti preventivno škropljenje s fungicidi, s čimer je treba začeti takoj po presanjanju paradižnika.

Pozor zaradi kalcija

Vrtičkarje strokovnjaki opozarjajo tudi pred pomanjkanjem kalcija v pridelavi vrtnin. Te se najizraziteje kažejo prav na plodovkah, predvsem na papriki in paradižniku. "Pomembno je vse pridelovalce zelenjave ponovno opozoriti na ta problem, sedaj, ko je za že oblikovane plodove še čas za rešitev," opozarjajo pri Kmetijsko - gozdarskem zavodu Celje.

Rastline imajo različno močno izraženo potrebo po kalciju. Predvsem intenzivno gojene rastline, kot je zelenjava, so zahtevne in potrebujejo veliko kalcija v času tvorbe in razvoja plodov. Tako imajo plodovke močno potrebo po kalciju. Pomanjkanje kalcija poruši uravnotežen in pravilen razvoj mladih rastlinskih tkiv kot so listi, poganjki in korenine, nujno potreben pa je tudi za nastanek cvetnega prahu. V primeru pomanjkanja kalcija imajo rastline slabo začetno rast, pogosto so zgornji listi oveneli in lahko odmirajo.

"Dobro prehranjene rastline s kalcijem so kvalitetnejše in se dobro skladiščijo, saj so plodovi čvrsti in zdravi. Pri uporabi kalcijevih gnojil velja opozoriti, da je pred vsako uporabo dobro natančno prebrati, gnojilom priložena navodila za uporabo. V vročih poletnih dnevih je foliarno dodajanje katerega koli hranila (tudi kalcija) potrebno opraviti v najbolj hladnem delu dneva. Priporočam, da to storite v zelo zgodnjih jutranjih urah, ko se  bodo rastline s prihajajočim dnevom najhitreje posušile in ne bo nevarnosti za razvoj kakšne glivične bolezni zaradi omočenih listov ali plodov," še opozarjajo na celjskem Kmetijsko - gozdarskem zavodu.

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Tone Tone 16:49 11.julij 2016.

    Ali bi bilo težko svetovati katero zdravili uporabiti ki vsebuje kalcij.

  • Avatar praufo
    praufo 16:18 11.julij 2016.

    kalcij je v navadnem apnu v prahu, tukaj ni treba biti posebno pameten

  • Janez_53 19:09 10.julij 2016.

    Najbrž pa je preveč pričakovati kakšen praktični nasvet glede uporabljenih fungicidov?