Slovenija
363 ogledov

Peta generacija telefonije 5G: Tisočkrat hitrejši prenos podatkov? Tudi pri nas!

Serverji Profimedias
Tehnologija se razvija s svetlobno hitrostjo, in kot kaže, je le še vprašanje časa, kdaj bomo tudi pri nas začeli uporabljati peto generacijo mobilne tehnologije, ki v primerjavi s četrto omogoča tudi do tisočkrat hitrejši prenos podatkov.

"Poleg zagotavljanja zadostne prenosne hitrosti za prihajajoče video storitve, izboljšanja uporabniške izkušnje in podpore vse večji uporabi brezžičnih tehnologij, se razvoj tehnologije 5G usmerja pretežno v smeri izboljšane podpore komunikaciji stroj-stroj. To naj bi močno pospešilo razvoj 'pametnih' tehnologij, aplikacij in storitev. Razvoj gre v smeri čim cenejših napravic z vgrajenimi SIM karticami in majhno porabo baterije," pojasnjujejo na Agenciji za komunikacijska omrežja (Akos), ki želi spodbuditi slovenske operaterje, da se s svojimi projekti prijavijo za prva testiranja tehnologije po slovenskih mestih.

Serverji | Avtor: Profimedias Profimedias
Naprave s SIM karticami naj bi postale gonilo avtomatizacije industrije avtomatiziranega prometa, pametnih mest, pametnega doma, pametnih zgradb in podobnega.

5G tehnologija bi predvidoma omogočila tudi velik napredek pri implementaciji avtonomnih vozil in transporta naslednjih generacij.

Hitrost prenosa se bo z uporabo 5G tehnologije povečala tudi za tisočkrat, poudarjajo na Akosu, kjer pričakujejo, da bodo ta omrežja pospešila implementacijo novih uporabniških storitev in omogočila operaterjem nove prihodke.

Gre za tehnološki preboj, v veliki meri še znanstvena fantastika

Peta generacije mobilne tehnologije prestavlja tehnološki preboj. Omogoča hkratno delovanje različnih storitev (storitve v realnem času, množični prenos podatkov, ultra hiter širokopasovni internet, prenos avdiovizualnih vsebin, podporne storitve, …).

Pričakuje se tudi razvoj danes še nepredstavljivih novih naprav, ki bodo dodatno pospešile razvoj elektronske industrije in z njo povezanih dobaviteljev aplikacij in vsebin.

Serverji | Avtor: Profimedias Profimedias
"Zadeva je še vedno na nivoju znanstvene fantastike, zato je zelo težko špekulirati, kaj bo prinesla za uporabnike. Gotovo je le, da bo hitrost prenosa velikanska," je zadržan Matjaž Klančar z revije Monitor.

Na vprašanje, če je napovedi o teh hitrostih mogoče uresničiti pa odgovarja: "Seveda, tudi ko smo imeli 2G tehnologijo, si nihče ni predstavljal, da bomo čez nekaj let prek telefonov gledali video vsebine."

Evropska unija deli denar

V Bruslju so pripravljeni investitorje, predvsem so v igri operaterji, ki jih zanima razvoj te tehnologije, finančno spodbuditi. "Upamo, da se bo na razpis za evropska sredstva prijavilo tudi kakšno slovensko podjetje. Denar namreč ni razdeljen po posameznih državah, pač pa se bo delil po načelu kdor prvi pride, prej melje," sporočajo iz Akosa.

Evropska komisija je izračunala, da bi bile koristi samo v avtoindustriji, energetskem sektorju, transportu in v zdravstvu z uporabo te tehnologije prek sto milijard evrov letno. Bruselj je zato že pred nekaj leti oblikoval sklad s 700 milijoni evrov za razvoj 5G tehnologije v Evropi.

Že naslednje leto naj bi zaživeli testni projekti, tehnologija pa naj bi komercialno življenje dobila čez tri leta. "V vsaki od držav članic naj bi do konca leta 2020 ta tehnologija zaživela vsaj v enem mestu," si želijo v Bruslju.

Prednost bodo imeli projekti, pri katerih bodo investitorji sodelovali s partnerji iz drugih držav Unije. 

prenos podatkov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri nas bi naložbe v to tehnologijo lahko zanimale telekomunikacijske operaterje, na področju prometa sta tu Dars in agencija za varnost prometa, ko gre za pametna mesta pa bi moral 5G zanimati občine, ministrstvo za infrastrukturo, elektroenergetska podjetja … 

Akos bo za meritve, testiranja in druge preizkuse sprostil del spektra frekvenčnega pasu.

Eden od operaterjev se je po naših informacijah že zanimal, kako se dokopati do bruseljskega denarja.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • bojovi 12:30 19.januar 2017.

    No na Telekomu Slovenije/Siolu bodo pobrali ta denar in ga pobasali v žepe, če pa bodo sprejeli tole 5G zadevo, bo pa vse, Računalniški/mobilni internet šlo gor za 15€ minimalno.

  • Avatar praufo
    praufo 11:16 19.januar 2017.

    ne vem zakaj tukaj o votlinah, lahko je biti primitiven, težko je pa človeku pomagat, evropska sredstva so na voljo tako za vodovod, kot za elektriko ... danes obstaja marsikaj, ampak treba je urediti celo državo in jo spravit na ...prikaži več višji nivo ... seveda je nova tehnologija dobrodošla, ampak oprostite, mi rabimo še kaj drugega, ... kaj ti nuca telefon 5g, ko se pa guncaš po razkopanih cestah in ti glava skače do stropa avta ... začnimo s tem, sedanja tehnologija je kar dobra in ne vem čemu večja pasovna širina, mogoče za gledanje filmov, medtem ko voziš ...

  • Jan Ethelwulf 11:00 19.januar 2017.

    ej si ti brihten dečko. Vodovod, kanalizacija in elektrika so javne zadeve... stanejo državo OGROMNO... tu bi sam denar dobili od EU in naši operaterji bi dali ostalo... državo nebi stalo nič... mi pa bili happy.. če pa živiš ...prikaži večš v luknji in se znaš samo nesmiselno pritoževat... pol se pa prosim vrni pod kamen.