Slovenija
20026 ogledov

Plačljivi programi tudi na sprejemnikih s TV anteno

Scena 24.04.12, televizija, pilot, foto: shutterstock
1/3
Žurnal24 main
Vsi, ki televizijo spremljate prek antene, boste že čez nekaj mesecev imeli na voljo nove programe, za katere boste morali plačati.

Kakšnih 15 odstotkov gospodinjstev je še takšnih, kamor televizijski signal prihaja prek anten.

Po tem, ko so signal prek multipleksa C prenehali oddajati Pop TV, Kanal A in Planet TV, so se na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) odločili, da proste kapacitete ponudijo za plačljive vsebine.

Televizija in daljinec Plačljiva Pop TV in Kanal A Slovenija Že prva podražitev zaradi plačljivih programov Pop TV in Kanal A

pop tv | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Akos je zato konec oktobra izdal odločbo, da mora RTV Slovenija, ki upravlja z multipleksom C (prek katerega zdaj oddajajo programi TV 3 medias, Golica TV, Gold TV, Nova 24 TV in TV Nakupi), del pasovne širine nameniti za plačljive programe.

Prostora za 12 plačljivih programov

Predvidoma spomladi prihodnje leto naj bi ideja zaživela. Gledalci naj bi imeli možnost izbirati med 12 plačljivimi programi.

"Na omrežju multipleks C ne potrebujemo nobenih sprememb oziroma nadgradenj, ki bi omogočile novo storitev," pojasnjujejo na RTV Slovenija, ki bo prenos plačljivih programov na prostem delu multipleksa omogočil.

RTV Slovenija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Konkretna izvedba je odvisna od operaterja multipleksa in potencialnih ponudnikov storitve plačljive TV," na vprašanje, kako bo naročanje na te programe izgledalo v praksi, odgovarjajo na Akosu.

Storitev bi lahko RTV Slovenija ponudila v sodelovanju z enim od obstoječih ponudnikov televizijskih paketov v Sloveniji, pri čemer bi RTV Slovenija skrbela za oddajanje in kodiranje oziroma multipleksiranje, partner pa bi se ukvarjal s strankami in pravicami za programe.

pop Razkrivamo Slovenija Takšen bo račun za Pop TV in Kanal A

Trženje in zaračunavanje storitev naročnikom bo torej v domeni zunanjega izvajalca. Kakšne bodo cene in kdo bo ponudnik te storitve, se še ne ve, saj se razpis za zainteresirane ponudnike še ni zaključil.

Na RTV Slovenija pa pojasnjujejo, da bo naročnik za gledanje teh programov potreboval poseben DVB-T dekoder, ki ga bo dobil od izbranega ponudnika.

Povsem mogoče je, da se bodo na multipleks C v plačljivi obliki spet vrnili tudi Kanal A, Pop TV in Planet TV.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • izRODEk 22:39 04.december 2017.

    Če bi RTV SLO preko dekoderjev na MUX-C nudila 12 programov za prb. ceno 10€/mes., bi cene ostalih paketov s sto programi od katerih jih večina gleda 10 ali manj hitro padli, s tem bi padla cena. Ampak z JAVNO ...prikaži več RTV je konec, trženje bodo dali kriminalcem, oni pa bodo ceno MUX-C prilagodili cenam svojih paketov. Narod, dokler se ne boš uprl in zlomil nacifašizma na oblasti, ne bo bolje. Kdaj vam bo kapnilo?! Potrebno je udariti z vso silo. Za začetek pa je dovolj, da o uporu začnete razmišljati.

  • bojovi 13:16 04.december 2017.

    Aja saj res, pop TV/kanal A sta postala plačljiva, toliko gledam TV, da sem čisto pozabil, da sta plačljiva, se pravi gledam TV, 0 ur na mesec. Tako da, vi kar nabijajte plačljive programe.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 11:41 04.december 2017.

    Toraj sploh ni več razloga,da bi plačevali RTV naročnino!! Vse programe naj ponudijo in potrošniki si naj izberejo kaj bodo gledali! Ko sem nmapisal VSE sem mislil tudi programe RTV Slovenije!! No tako bi izgledala DEMOKRACIJA!! Medtem,ko se ponudniki obnašajo ...prikaži več skrajno nekorektno,do strank z izadajo nekih "paketov" v katerih je 80% programov,ki so zame ZANIČ!! Vsaki kanaql bi moral imeti CENO in kupiš kaj boš gledal mar ni to "tržno gospodarstvo"?Vendar pa je to utopija,ker živimo v diktaturi!!