Slovenija
25 ogledov

Po avtocestah še vedno ne znamo voziti

Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Prometna varnost je bila lani v splošnem boljša. Na avtocestah še vedno katastrofa.

Leta 2009 je bilo v primerjavi z letom poprej nekaj manj prometnih nesreč, za 20 odstotkov pa se je zmanjšalo tudi število smrtnih žrtev.

Statistika je najbolj krvava na avtocestah, ki so zahtevale kar 20 udeležencev, leto prej 9. Najpogostejši vzroki teh nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilni premiki z vozilom in nepravilna stran ter smer vožnje. Tem vzrokom se pri drugih nesrečah pridružijo še neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in nepravilno ravnanje pešcev.

Varnost na cestah v številkah

Pri vožnji po avtocesti  vozniki zelo pogosto ne upoštevajo nekaterih prometnih pravil. Tu še posebno izstopa vožnja po pasu, ki je sicer namenjen le prehitevanju. Vožnja po levem voznem pasu, ko voznik ne prehiteva nobenega vozila, je namreč prepovedana.

Največ pripomorejo boljše ceste
Po besedah vodje Sektorja prometne policije Ivana Kapuna je na izboljšanje varnosti cestnega prometa vplivala posodobitev cestnoprometne infrastrukture. Sem sodi predvsem dokončanje novih avtocestnih odsekov, uvedba vinjetnega sistema in napovedani ukrepi ministrstev za notranje zadeve in za promet. Tako bo sankcioniranje strožje, ukrepanje ob kršitvah, ki so največkrat vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, učinkoviteje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.