Slovenija
662 ogledov

Po Prešernu, Cankarju, Jurčiču še Trkajeva Lepa Vida

Rok Terkaj - Trkaj Martin Fin
Trkaj in Igor Saksida preoblekla Lepo Vido.

Slovenija je bogatejša za novo prepesnitev slovenskega mita o Lepi Vidi, ki sta jo ubesedila raper Roka Terkaja - Trkaja in literarni zgodovinar dr. Igor Saksida. Trkajeva izkušnja iz osnovnošolskih dni, ko nekako ni zmogel razumeti, zakaj se morajo otroci učiti tako depresivne pesmi, je rodila novo, sodobno in bolj pozitivno Vido.

Trkaj in Saksida projekt predstavljata tudi osnovnošolcem, kjer nastopata tudi kot ambasadorja evropskega leta kulturne dediščine. Na ministrstvu za kulturo, ki je koordinator projekta, pri tem izpostavljajo, da bo videospot Lepa Vida v pomoč tudi učiteljem kot didaktično sredstvo pri pouku, s katerim bodo svojim učencem in dijakom na njim prilagojen način prenesli sporočilo, da znata biti tako slovenska klasična poezija kot slovenska kulturna dediščina zanimivi tudi za širše občinstvo: "Nastopi v okviru projekta za mlade pa so nas prepričali, da je to pravi način, da mlade motiviramo, da začnejo o kulturni dediščini razmišljati kot o delu lastne identitete."

Videospot Lepa Vida vključuje tudi več izstopajočih lokacijah slovenske kulturne dediščine, v njej pa celo nastopajo kurenti, ki so od decembra vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Vidina zunanja lepota je v novi prepesnitvi namreč razširjena na metafore, ki poosebljajo lepoto Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.