Slovenija
38 ogledov

Po protestu: Nikoli ni bil namen ogroziti poklicnih pokojnin

Protest pred ministrstvom Žurnal24 main
Po shodu pred ministrstvom za delo, kjer je januarja protestiralo okoli tisoč policistov, vojakov, rudarjev, gasilcev in ostalih, ki prejemajo poklicne pokojnine, ministrica vztraja pri zmanjšani prispevni stopnji. Provizija upravljavcev se bo najverjetneje znižala.

Po novem sestanku med ministrico Anjo Kopač Mrak in sindikalisti se zdi, da obe strani še vedno stojita daleč na svojem bregu. "Gre za zavajanja in laži," se je po današnjem sestanku odzval predstavnik poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek, ki je pojasnil, da sami niso prišli do konkretnih izračunov, ki jih zahtevajo. Prav tako pa niso dobili jasnega odgovora, ali bo ministrica pristala na dve zahtevi, ki so jih izpostavili že na januarskem protestu.

Takrat je okoli tisoč posameznikov pod vodstvom sindikati policistov, vojakov, rudarjev, gasilcev, strojevodjev, premikačev, prometnikov, pilotov, voznikov, delavcev v železarnah in ostalih, ki prejemajo poklicne pokojnine, zahtevalo, da se mora prispevna stopnja poklicnega zavarovanja iz 8 odstotkov ponovno dvigniti na 9,25. Ob tem pa želijo, da se zniža tudi upravljavska provizija KDD.

Kot kaže, prva izjava ministrice bi se ministrstvo in sindikati okoli znižanja stroškov celo lahko uskladili. "Ministrstvo nima neposredne možnosti vplivanja na znižanje provizije, zato bomo KAD pozvali k znižanju upravljavske provizije, drugače bomo razmišljali tudi o prenosu sredstev na drugega upravljavca," je v sporočilu za javnost dejala Anja Kopač Mrak. A sindikalist Ogrizek odgovarja: "Še vedno ne dovolj!"

Na ministrstvu so tudi tokrat vnovič ponovili, da predstavljeni izračuni pooblaščenega aktuarja KAD kažejo, da bo velika večina zavarovancev poklicnega zavarovanja imela na svojih individualnih računih presežek sredstev za izplačevanje poklicne pokojnine "Nikoli ne bi znižali prispevne stopnje, če bi kakšen izračun pokazal, da bi lahko zmanjkalo sredstev," je poudarila Anja Kopač Mrak. Ob tem je navedla, da če bodo nadaljnji izračuni klub vsemu pokazali, da bi imeli vključeni v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje primanjkljaj na svojih računih, bo prispevna stopnja zvišana.

A besede predstavnikov ministrstva sindikalistov niso pomirile ... Zaenkrat naj bi počakali na morebiten odziv poslancev, ki bodo na izredni seji pristojnega parlamentarnega odbora obravnavali znižanje prispevne stopnje, potem pa se bodo dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

Novosti je vpeljal novi pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki se je začel uporabljati z letošnjim letom, potrdila pa ga je ministrica.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • privat 19:30 22.februar 2017.

    nerabimo dosti razmišljati kaj je namen ministrice...če bi bil pozitiven namen bi lahko policisti kontrolirali ,kje so delovne nadure,voznik ima kartico v kateri piše koliko je delal,zakaj to carina ali policija ne kontrolira??ali imajo kelnerce vse ure plačane ,kjub temu ...prikaži več ,da na kasi piše od kdaj do kdaj je delala..če bi bila poštena ministrica ,bi rekla..dragi državljani..lobiji ne pustijo zakonitosti!!