Slovenija
49843 ogledov

Po tednih hospitalizacije v Tanzaniji umrl slovenski državljan

Andrej Šter Vlada RS Andrej Šter
Ministrstvo za zunanje zadeve še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

"Potovanja, ki so bila včasih normalno izvedljiva, zdaj niso več in žal vas moram obvestiti o okoliščinah, ki se nanašajo na tragičen primer," je danes na novinarski konferenci vlade glede aktualnega stanja bolezni covid-19, sporočil vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Ambasada v Kairu je prejela obvestilo, da je v Tanzaniji umrl slovenski državljan, ki je bil na turističnem potovanju na Zanzibarju. 

Natančnih podatkov o vzroku smrti ni

Slovenski državljan je bil nekaj tednov hospitaliziran v Tanzaniji, nato pa je v bolnišnici umrl. Kot pojasnjuje Šter, je razlog smrti zapisan v tako splošni obliki, da se nanj ni moč sklicevati. Šter meni, da specifične ugotovitve glede razloga smrti niso navedene zato, da lahko razlog smrti ostane kot tisti, ki je eden od mnogih in se ne ugotavlja konkretnosti. 

Šter: Ne nasedajte promociji

"Naši kolegi v Kairu so opozorili, da se včasih v posameznih informacijah ta del sveta promovira kot otok, ki ima rajske plaže in kamor virus in bolezen ne sežeta. Izkazalo se je, da je ta realnost, realnost zlasti v promocijskih sporočilih tamkajšnjih oblasti ali tistih, ki na ta način služijo," pravi Šter.

Vprašanje potovanja so obravnavali tudi na vrhu Evropske unije in kot pravi Šter, države članice nameravajo odločno omejiti vsa nenujna potovanja.  

Precejšnji interes za potovanja

Za potovanje v tujino je med Slovenci precejšnji interes, dnevno na zunanjem ministrstvu prejmejo med 50 in 80 vprašanj glede potovanj v tujini. "Ali mislite, da je potovanje v Šarm el Šejk, v Švico ali Makedonijo varno?" opisuje Šter. "Odsvetujemo vsa nenujna potovanja. Nujnost je vezana na razlog, nujnost ni to, da smo vplačali vaučer in nam sporočajo, da bo propadel," poudarja Šter.

"Imejmo razum in pogum"

"Izpostavil bi nujnost, da tisti, ki se odločijo za potovanje, ki jim ga v Sloveniji seveda nihče ne ne more prepovedati in preprečiti, ampak imejmo razum in pogum, da bomo tisto pot, ki jo nameravamo opraviti opravili vse previdnostne ukrepe in da bomo po vrnitvi omogočili službam, ki se ukvarjajo z našim osebnim in splošnim zdravjem, da nas vključijo v preventivne aktivnosti, ki bodo preprečile vdor kakšnega od nevarnejših oblik virusa med nas. S tem bomo najbolj pripomogli k normalizacija stanja, kar nam bo omogočilo, da bomo kmalu normalno potovali," poudarja Šter. 

Komentarjev 9
  • si_rob 17:52 26.februar 2021.

    Če bi umrl doma, bi umrl za covidom. Seda je pa veliko vprašanje, kako bodo to preimenovali, ko pride domov. Ga bo treba obducirati!? Saj je prepovedano! Ali mogoče ni?

  • andrej084 16:08 26.februar 2021.

    Ocitno ima folk prevec denarja. Da gre rja neka pi..a, ki v zivljenju se ni nic naredila, in posilja v medije golo rit, je tipicno naše, ko se moramo pohvaliti kje smo vse bilu, pa cetudi dobimo malarijo..

  • .antihojsar 14:11 26.februar 2021.

    Če bi potoval v Čunguzijo, bi doživel razsvetljenje.