Slovenija
347 ogledov

Podgane v centru Ljubljane

podgane Shutterstock
Že dve noči zapored naokrog tekajo podgane, pravi občan. Mestni inšpektorat pristojnosti za ukrepanje nima, odgovore zdravstvenega še pričakujemo.

"Že dve noči zapored naokrog tekajo podgane. Včeraj mi je prekipelo, ko sem vrgel papirček v koš in je ven skočila podgana ter me prestrašila. Mislim, da prihajajo z zagrajenega območja, kjer bi se morala graditi Emonika, in se potikajo po grmičevju ob košu. Predlagam ukrepe, preden se organizirajo in koga ugriznejo," je med pobudami meščanov na spletni strani Mestne občine Ljubljana (MOL) zapisal občan.

O sumu bodo obvestili

Z mestnega inšpektorata MOL so mu odgovorili, da bodo njegovo prijavo posredovali na republiški zdravstveni inšpektorat, ker mestni v tej zadevi nima pristojnosti, da bi ukrepal. Ker naj bi se podgane nahajale tudi v koših in na bližnji javni površini, ki je v lasti in upravljanju MOL, bodo o tem obvestili še oddelek, ki je pristojen za vzdrževanje javnih površin. Odgovore zdravstvenega inšpektorata in MOL, ali so že ukrepali in kaj so ugotovili, še čakamo.

Cilj: število obdržati na tolerantni ravni

Koliko podgan je v Ljubljani, je težko oceniti, pravi Igor Horvat z ljubljanskega zavoda za zdravstveno varstvo, po grobih ocenah izpred dveh let pa naj bi bili dve podgani na vsakega prebivalca. "Mi skrbimo za preventivno deratizacijo kanalizacijskega omrežja po vsej Ljubljani. Kanalizacija je za podgane to, kar so za nas ceste; tam so njihove poti in tam se zadržujejo. Preventivo izvajamo z namenom, da se njihovo število obdrži na tolerantni ravni, da jih ljudje ne srečujejo kar na cestah: iztrebiti jih namreč ne moremo," pojasnjuje Horvat. 

Glede primera, ko je občan opazil podgane ob gradbišču Emonike, pa Horvat pravi, da ljudje tam, kjer se gradi, vidijo več podgan: "Ker je nekdo posegel v njihovo bivališče, se razbežijo. Se pa tudi one selijo tja, kjer je več hrane."

To poletje jih ni več

Ali je podgan več ali manj, lahko ocenijo le po tem, koliko klicev oziroma prijav dobijo. To poletje jih ni več; huje je bilo lani, pa ne toliko zaradi podgan, ampak miši, predvsem v okolici Ljubljane. Horvat prav tako ne more oceniti, ali bi bilo podgan manj, če bi v Ljubljani veljala obvezna deratizacija, kot je bilo pred leti. "Težko rečem, kako bi to vplivalo, ker je deratizacija kanalizacijskega omrežja, kjer je največji vir podgan, urejena. Poleg tega mi pri veliko večstanovanjskih objektih oziroma v njihovih kleteh opravljamo preventivno deratizacijo. Ta se izvaja dvakrat letno, spomladi in jeseni, zaradi razvojnega kroga glodalcev."

Komentarjev 7
  • ghz891 01:55 27.julij 2013.

    "Predlagam ukrepe, preden se organizirajo in koga ugriznejo"Podgane so se zmožne zorganizirati za fizični napad? Zanimivo...

  • titty 14:01 26.julij 2013.

    Če hočte imet vse v Ljubljani, pa imejte še podgane!

  • sivka 13:17 26.julij 2013.

    na Fužinah jih kljub opozorilu hranijo, ker so podobne nutrijam. Podgane in nutrije prihajajo vse do blokov.